TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Studiereis Campussen, innovatieve werklocaties en start-ups

    Wereldwijd verandert de economie in een kenniseconomie. De werkgelegenheid op campussen groeit veel harder dan op andere plekken. Op campussen, innovatieve werklocaties en in start-up omgevingen komen beide opgaven samen. Op woensdag 17 en donderdag 18 april reisden we langs vijf succesvolle campussen, innovatieve werklocaties en start-up incubators in Nederland. 

    Toegevoegd door Gregor Heemskerk op 13 februari 2024

    Ontwikkelruimte voor kennisclusters en campussen is één van de vier speerpunten van het Nationaal Programma Ruimte voor Economie, met bijzondere aandacht voor de fysieke doorgroeimogelijkheden voor start-ups en scale-ups. Dat is ook niet zo vreemd, de economie verandert in een kenniseconomie. Daarnaast werkt het kabinet aan maatregelen om de arbeidsmarktkrapte tegen te gaan. Het zijn dé plekken waar bedrijven innoveren en waar talent wordt opgeleid, met belangrijke spin-off naar de regionale arbeidsmarkt en economie.

    De aanwezigheid van talent is voor bedrijven een steeds belangrijker motief om zich op een campus te willen vestigen, naast voorzieningen en het ecosysteem. Het is dan ook niet gek dat bijna elke gemeente of regio in Nederland haar eigen campus, innovatieve werklocatie of start-up omgeving wil hebben. Campussen heb je in vele soorten en maten. Van klassieke scienceparken en bedrijvencampussen tot campussen rond hbo- en mbo-instellingen, waar leren en werken samensmelt. Gemene deler is dat ze vaak voorzien in betaalbare bedrijfsruimte voor startende ondernemingen.

    En elke stad wil start-ups de ruimte geven. Maar hoe organiseer je dat? Want marktpartijen investeren niet zomaar in hun huisvesting. Er is sprake van marktfalen. Moeten overheden en onderwijs deze rol op zich nemen? Of kan het op een of andere manier tóch uit?

     

    Tweedaagse studiereis

    Na drie succesvolle eerdere edities, organiseerden vakblad BT en TwynstraGudde een nieuwe studiereis ‘Campussen, innovatieve werklocaties en start-ups’. Op woensdag 17 en donderdag 18 april reisden we langs vijf succesvolle campussen, innovatieve werklocaties en start-up incubators die antwoorden bieden op bovenstaande en andere vragen.

    Bezoek aan vijf innovatiehotspots

    Tijdens de reis, die onder inhoudelijke leiding stond van campus-expert Gregor Heemskerk, onderzochten we wat de lessons learned zijn van de onderstaande innovatiehotspots:

    • Media Park Hilversum: van besloten bedrijventerrein naar open campus met mbo en hbo.
    • RDM Rotterdam: unieke leer-werkomgeving in de haven met ruimte voor nieuwe bedrijven die méér halen uit het mbo-onderwijs.
    • BlueCity: dit voormalige tropische zwembad aan de Maasboulervard is getransformeerd tot een hub met start-ups die zich richten op circulariteit.
    • YES!Delft en Green Village: bezoek de bekendste incubator van de Nederland + testfaciliteit voor innovatieve duurzaamheid.
    • The New Farm: Den Haag haalt de maakindustrie terug in de stad. Bezoek het eerste gestapelde bedrijfsverzamelgebouw voor kleinschalige, stedelijke maakbedrijven.

    Aan de slag met de antwoorden op deze vragen

    Hoe campussen te organiseren en te financieren?

    Subvragen zijn:

    • Hoe organiseer je vastgoedontwikkeling op campussen en innovatieve werklocaties?
    • Hoe zorg je voor huisvesting voor start-ups, hoe bekostig je deze onrendabele faciliteit?
    • Hoe betrek je onderwijsinstellingen en bedrijven bij de campus? 
    • Hoe zet je een triple helix-community of campusorganisatie op en hoe bekostig je dit? 
    • Hoe zorg je voor een cultuur van open innovatie waar bedrijven en onderwijs kunnen samenwerken en wat is daarbij de rol van de campusorganisatie? 
    • Hoe zet je een innovatieprogramma op? 
    • Hoe maak je van een campus een bruisend stukje stad?

    Lees de lessons learned van deze campus studiereis.

    De studiereis van 2024 was overtekend. Je kunt je interesse voor de volgende studiereis hieronder achterlaten. Deze vindt plaats in april 2025.

     

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen