TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Vijf tips voor een succesvolle concurrentiegerichte dialoog

    Concurrentiegerichte dialooggesprek – wat is dat eigenlijk? Of waar moet je aan denken als je dit hoort? De één krijgt kriebels als er al over gesproken wordt en de ander heeft er nog nooit van gehoord. In dit blog geven wij je vijf tips over hoe je succesvol een concurrentiegerichte dialooggesprek organiseert. Want hoe stimuleer je als opdrachtgever een succesvol dialooggesprek, ongeacht de ervaring en/of ideeën van het dialoogteam? Vanuit onze ervaring met de concurrentiegerichte dialoog als aanbestedingsvorm én na meerdere gesprekstrainingen zijn wij van één ding overtuigd: voorbereiding is key!

    Toegevoegd door Ruud van Beek op 20 augustus 2024

    Plat omschreven, is het concurrentiegerichte dialooggesprek onderdeel van een inkoopproces waarbij je met gegadigden in gesprek gaat over verschillende oplossingen voor de uitdagingen in of rondom jouw project. De ervaring leert dat de meeste opdrachtgevers om verschillende redenen hier kriebels van krijgen. De één heeft veel ervaring met dergelijke gesprekken en weet dat deze veel tijd in beslag nemen. De ander heeft nog nooit een concurrentiegerichte dialoog georganiseerd en heeft geen idee wat hem of haar te wachten staat.

    Vijf tips

    Hier volgen onze vijf tips voor (de voorbereiding van) succesvolle dialooggesprekken.

    cijfers-voor-blog-01-2Maak goede werkafspraken

    Wie is de voorzitter? Is het handig om een afzonderlijke procesbewaker te hebben en wie zijn de inhoudelijke deskundigen? Wie bereidt welke onderwerpen voor? Denk hierbij aan de rolverdeling binnen het dialoogteam en de verwachtingen naar elkaar. Spreek ook af wie de verslaglegging doet en welke uitgangspunten jullie daarbij hanteren. Zorg er daarnaast voor, dat er in het geval van ziekte back-up is.

    cijfers-voor-blog-02-2Bereid je inhoudelijk en procesmatig goed voor

    Wat zeg je wel en wat zeg je niet tijdens een dialooggesprek? Heb je genoeg tijd om alles te bespreken? Een goede gezamenlijke inhoudelijke voorbereiding, afspraken over wie bij welk onderwerp het voortouw neemt en een duidelijke en tijdige agendazetting vooraf helpt hierbij.

    Vijf tips voor een succesvolle concurrentiegerichte dialoog

    cijfers-voor-blog-03-2Houding en gedrag

    Besteed aandacht aan de kennismaking en maak (oog)contact tijdens de gesprekken. Zo neem je als opdrachtgever een actieve rol en stimuleer je een toegankelijke sfeer om samen op een prettige manier het dialooggesprek te voeren. Een gepaste locatie helpt hier ook bij. Let op je eigen lichaamshouding en probeer gelijktijdig te achterhalen hoe de ander in het gesprek zit, zowel verbaal als non-verbaal. Uiteraard kan het ook gebeuren dat een gesprek stilvalt of de sfeer toch minder gemoedelijk is, ondanks de inzet van het team. Geef ongemakkelijke stiltes aandacht door deze momenten bespreekbaar te maken.

    cijfers-voor-blog-04-2Waarborg de vertrouwelijkheid van de gesprekken

    Iedere aanbestedingsprocedure is vertrouwelijk. De concurrentiegericht dialoogprocedure dus ook. Zorg dat er geen informatie over het verloop van de gesprekken of de inhoud ervan, op straat komt te liggen. Maak de gegadigden hier ook onderdeel van om het gezamenlijke belang er van te benadrukken. Ook tijdens de gesprekken met verschillende gegadigden is het belangrijk dat het dialoogteam geen informatie deelt over de plannen van aannemers over en weer, of refereert naar de oplossingen die in andere gesprekken aan de orde zijn gekomen.

    cijfers-voor-blog-05Oefenen, oefenen en oefenen

    Zoals men zegt: een slechte generale belooft een goede première. Onduidelijkheden, verschillen of gebreken steken hoe dan ook de kop op. Hoe fijn is het daar in een oefengesprek al achter te komen? Hoe meer aandachtspunten het team op voorhand kan tackelen, hoe beter zij op elkaar ingespeeld raken. Om het team gereed te krijgen voor daadwerkelijke gesprekken is het sleutelwoord: ‘oefenen’. Denk daarbij aan een case die het team oefent met acteurs – een dialooggesprek in het klein. Een voorbereid team laat niet alleen zichzelf, maar ook jouw als opdrachtgever versteld staan!

    In de praktijk

    Met de (op maat gemaakte) training helpen wij jouw team bij de voorbereiding om succesvolle dialooggesprekken te organiseren! Wij zijn op basis van ervaringen goed op de hoogte van de uitdagingen van en de dynamiek in een concurrentiegerichte dialooggesprek. Daardoor zij wij als geen ander in staat om theorie, praktijk en jouw wensen met elkaar te verbinden.

    Wil je hier over doorpraten of meer over weten? Neem dan contact op met één van ons.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen