TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Van traditie naar innovatie: de sprong naar conceptueel ontwikkelen maken

    De woningbouwsector staat onder enorme druk. Het woningtekort, de behoefte aan snelheid in bouwprocessen en de roep om circulaire en flexibele oplossingen maken traditionele ontwikkelmethoden steeds minder toereikend. Conceptueel ontwikkelen biedt een uitkomst: herhaalbare, innovatieve en duurzame bouwoplossingen. Het gaat sneller, is kostenefficiënt en past binnen urgente woningvraagstukken. Toch vereist deze aanpak een fundamentele verandering in hoe organisaties werken.

    Toegevoegd door Thysia Kleijwegt op 18 februari 2025

    Organisaties zijn vaak ingericht op vaste processen en structuren die weinig ruimte bieden voor experiment en flexibiliteit. Mensen weten niet wat er van hen verwacht wordt en voelen zich onzeker. Ze kiezen de weg van de minste weerstand en blijven doen wat ze altijd deden. Kortom, we vragen flexibiliteit in een inflexibel systeem. Dit vraagt om een systeemverandering, waarbij iedereen meegenomen wordt in nieuwe manieren van denken en werken. 

    Weerstand tegen veranderen of oog voor detail? 

    Om erachter te komen waar de weerstand tegen verandering in jouw organisatie vandaan komt, is het belangrijk om in gesprek te gaan met de werkvloer. Een voorbeeld: onlangs kregen we een rondleiding op een bouwplaats. Op de vraag: ‘Wat is hier over tien jaar anders?’ antwoordde de uitvoerder: ‘Ik hoop niks.’ Waar dit in eerste instantie leek op weerstand tegen vernieuwing, bleek na enig doorvragen dat het juist ging om oog voor detail. Want de betonplaten uit de fabriek waren de helft zo groot, waardoor je extra voegnaden zag in het plafond. En bij prefab bakstenen muren zag hij de voegnaden direct zitten. Hij vond de kwaliteit die hij kon leveren met traditionele bouw dusdanig hoger, dat dat voor hem niet opwoog tegen de voordelen van industrieel bouwen. Hij was dus niet tegen vernieuwing, hij was voor kwaliteit.

    Preview - Nieuwsbrief TwynstraGudde - Omgaan met desinformatie

    Hoewel conceptueel ontwikkelen als methode niet nieuw is, is het voor veel organisaties wel nieuw om dit daadwerkelijk toe te passen. Het vraagt om een andere manier van denken en werken binnen bestaande structuren. Deze transitie raakt niet alleen de processen, maar ook de cultuur en werkwijzen van een organisatie. Met andere woorden: je werkt niet alleen aan een innovatieve manier van bouwen, maar ook aan een vernieuwing binnen de organisatie zelf.  

    Als je in deze transitie op weerstand stuit, is de eerste stap goed onderzoeken waar die weerstand vandaan komt. Hier komt het Star Model in beeld. Dit model is ontwikkeld door Jay Galbraith en vertaald door IDEO naar praktische toepassingen. Het helpt bij het ontwerpen van veranderingen binnen organisaties. Het model beschrijft zes knoppen – strategie, structuur, proces, infrastructuur, talent en incentives – die je kunt aanpassen om een organisatie succesvol te laten schakelen naar nieuwe manieren van werken. Door elk van deze knoppen kritisch te bekijken en je interventies te richten op daar waar de weerstand zit, maak je de weg vrij voor verandering. Want de uitvoerder op de bouw had genoeg ideeën om industriële bouw te verbeteren. Toen we zijn vertrouwen eenmaal hadden gewonnen, kwam hij bijvoorbeeld met de suggestie om de regenpijp een paar centimeter naar links te verplaatsen zodat je de voegnaad van het prefab metselwerk niet meer zou zien. Dergelijke ideeën kom je echter alleen te weten als je aan de juiste knop weet te draaien. 
     van traditie-naar-innovatie

    Bron: IdeoU: Designing for change (based on Jay Galbraith’s Star Model) 

    Zelf aan de slag? 

    Stuit je op weerstand tegen verandering in jouw organisatie en zou je hier graag over willen doorpraten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Of ben je benieuwd hoe je binnen jouw gemeente of corporatie hiermee aan de slag kan? Neem dan met een van ons, Thysia of Majka, contact op.

    Je kan hieronder ook alvast het Systeem Verandering Canvas Downloaden
    Systeem Verandering Canvas

    Blogreeks en whitepaper

    Dit is het eerste blog in de blogreeks over de noodzakelijke systeemverandering in de woningbouwsector in Nederland. De volgende blogs gaan in op de knoppen van het Star Model en geven praktische voorbeelden van interventies vanuit de praktijk. 

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze blogs en het whitepaper met alle inzichten. Schrijf je dan in. 


    Deze blogreeks en het whitepaper is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) en vloeit voort uit het webinar dat Majka en Thysia samen met het Expertteam Woningbouw van RVO hierover hebben gegeven.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen