TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Artikel Transformatie landelijk gebied: werken vanuit een duurzaam verdienmodel

    In het gesprek over transitieopgaven vallen al snel termen als ‘complex’, ‘dynamisch’ en ‘langdurig’. Deze karakteristieken geven de nodige hoofdbrekens voor de aanpak. In het vakgebied gebiedsontwikkeling hebben we hier ook mee te maken en werken we in complexe, dynamische en langdurende situaties gestaag toe naar een nieuwe, robuuste functie voor een gebied. Een belangrijke driver daarbij: geld. Door precies te zijn over de financiële consequenties van de gewenste verandering, kun je namelijk een uitvoeringsstrategie ontwikkelen op weg naar de gewenste situatie. In dit artikel leggen we, aan de hand van vier principes die we hanteren in gebiedsontwikkeling, uit hoe de transformatie van het landelijk gebied kan worden versneld.

    Toegevoegd door Martin Stout op 7 november 2024

    Veel van de grote maatschappelijke opgaven die momenteel spelen, hebben een ruimtelijke component. Denk aan de energietransitie, het omgaan met klimaatverandering, versterking van de natuur, het oplossen van het woningbouwtekort en de transitie van de landbouw. Veel van die opgaven komen op een complexe manier samen in het landelijk gebied. Vandaar ook dat er gesproken wordt over de ‘transformatie landelijk gebied’.

    De hoge complexiteitsgraad mag voor het landelijk gebied nieuw zijn, in een meer verstedelijkte omgeving is deze niet nieuw. Sterker: er is een vakgebied dat zich richt op gewenste, maar complexe herstructurering van gebieden: gebiedsontwikkeling. Deze gebiedsontwikkelingen duren vaak lang en het gebeurt zelden dat het oorspronkelijke plan letterlijk wordt gerealiseerd. De ervaring leert ook dat dit niet volledig aan de markt kan worden overgelaten.

    In het denken over de transformatie van het landelijk gebied zien wij dat er nog onvoldoende wordt gefocust op de financieel-economische haalbaarheid van zo’n gebiedsontwikkeling. Wij hanteren hier vier principes voor die we in dit artikel uitleggen. Dat doen we door bijvoorbeeld te kijken naar de transformatie van een afgebakend gebied waarbij de melkveehouderij zowel in de huidige als de toekomstige situatie een belangrijke rol speelt.

    In Nederland hebben we een melkveesector met in totaal een kleine miljoen hectare grasland (dat is een kleine 25 procent van de totale oppervlakte van ons land). Het grasland van deze bedrijven is met name rond natuurgebieden een zeer wenselijke vorm van landgebruik. Want grasland kan fungeren als bufferzone tussen natuurgebieden en andere activiteiten zoals (intensieve) akkerbouw of stedelijke ontwikkeling. Het kan aanzienlijke hoeveelheden koolstof opslaan en helpt bij een klimaatrobuust waterbeheer. Het kan bijdragen aan de biodiversiteit. En het biedt recreatiemogelijkheden rond natuurgebieden.

    Vier principes voor de transformatie van landelijke gebieden

    Zonder sluitende businesscase geen gewenste ontwikkeling
    Iedere gebiedsontwikkeling – of het een stedelijk gebied is, een bedrijventerrein of een landelijk gebied met veel agrarische activiteiten – kent een financieel-economisch vertrekpunt. Wat is de grond waard? Wat zijn de gebouwen op die grond nu waard? Wat wordt er op die grond verdiend? En wat is er op basis van het bestemmingsplan juridisch mogelijk?

    Gehele artikel lezen?

    Download het gehele artikel hieronder.

    Presentatie Pakhuis de Zwijger

    Henk Hoogmoed heeft ook een presentatie gegeven over de inhoud van dit artikel in Pakhuis de Zwijger tijdens de lancering van het magazine Handelen in transities. Bekijk deze hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen