TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Toekomstbestendige huisvesting met duurzame en flexibele werkomgevingen

    Huisvesting is meer dan alleen een dak boven het hoofd. Het moet ontmoeting tussen gebruikers stimuleren en tegelijkertijd ruimte bieden voor activiteiten zoals (video)bellen, geconcentreerd werken en ontspannen. De werkomgeving is continu onderhevig aan aanpassingen in (maatschappelijk) beleid, wetgeving en de missie en visie van een organisatie. Daarnaast vraagt groei en krimp in het aantal medewerkers hetzelfde voor de ruimtebehoefte die hieraan gekoppeld is. Elke stakeholder heeft eigen belangen rondom huisvesting, die over vijf jaar kunnen verschillen van vandaag. 

    Toegevoegd door Quintus Bol op 21 januari 2025

    In complexe organisaties met veel lagen en vormen van bestuur, komen deze belangen nog duidelijker naar voren. Hoe zorg je voor huisvesting die aansluit bij ambities zoals duurzaamheid en hybride werken, maar ook inspeelt op de huidige vraag van gebruikers? En hoe bouw je flexibiliteit in om toekomstige veranderingen het hoofd te bieden? Deze vragen blijken in de praktijk complexer dan ze op het eerste gezicht lijken.

    Verschillende belangen tussen organisatie, teams en gebruikers 

    Binnen een werkomgeving komen drie verschillende belangen samen. De eerste factor is de missie en visie van de organisatie. Een organisatie is niet gebaat bij een hoog percentage leegstand gedurende de week. Leegstand drukt niet alleen op de huisvestingskosten, maar tast ook de sfeer en binding aan onder gebruikers. Tegelijkertijd blijkt dat de behoeften die medewerkers aangeven vaak niet overeenkomen met hun werkelijke gedrag. Zo wordt er vaak gezegd dat men naar kantoor gaat om te ontmoeten, maar zien we tegelijkertijd dat er veel solistisch werk wordt verricht in deze omgeving. Daarnaast hebben organisaties te maken met meerdere generaties op de werkvloer. Elke generatie heeft haar eigen voorkeuren qua werkstijl, dagindeling en communicatie. Dit is niet alleen zichtbaar op individueel niveau, maar ook binnen teams. Deze uiteenlopende redenen om naar kantoor te komen maken de fysieke indeling van een kantoor een complexe puzzel.

    Toekomstbestendige huisvesting met duurzame en flexibele werkomgevingen

    De pijlers van een toekomstbestendig kantoorconcept 

    Doordat de behoeften van gebruikers continu veranderen en per doelgroep kunnen verschillen, moeten organisaties op zoek naar maatregelen voor een toekomstbestendig en levendig kantoor. Drie pijlers helpen hierbij:

    cijfers-voor-blog-01-2Trechteren van huisvestingsbehoeften als iteratief proces

    Tijdens de ontwerpfase is het essentieel om van grof naar fijn te werken. Dit proces vereist structurele evaluatie van vragen zoals:

    • Zijn de geboden faciliteiten in lijn met deze vraag?
    • Wat betekent een verandering in missie en visie voor onze werkomgeving? 

    Door voortdurend te toetsen en bij te sturen, wordt het ontwerp van de werkomgeving steeds meer afgestemd op de daadwerkelijke behoeften. Deze behoeften kunnen over een paar jaar zo weer afwijken, door bijvoorbeeld wijzigingen in het hybride werken beleid, afspraken die teams onderling hebben gemaakt of veranderde thuissituaties van medewerkers. Deze veranderende vraag van gebruikers moet structureel gemonitord worden, zodat een momentopname niet de toekomstige werkomgeving bepaald.

    cijfers-voor-blog-02-2Bouw flexibiliteit in voor de veranderende vraag 

    Toekomstbestendigheid vraagt om flexibiliteit in de planning. Door rekening te houden met groeimarges of mogelijke krimp kan een organisatie duurzaam omgaan met beschikbare middelen. Dit betekent niet alleen dat ruimtes multifunctioneel inzetbaar moeten zijn, maar ook dat er ruimte blijft om in te spelen op nieuwe werkvormen of technologieën. Een vlek in het gebouw waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe technologieën is een voorbeeld hiervan. Zo kunnen gebouweigenaren stapsgewijs input ophalen bij gebruikers over welke veranderingen van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het huisvestingsconcept. 

    cijfers-voor-blog-03-2Wees transparant over betrokkenheid 

    Aan het begin van het ontwerpproces moeten gebruikers worden meegenomen. Het vaststellen van de behoeften vormen belangrijke uitgangspunten voor een huisvestingsconcept. Gezien deze behoefte gaandeweg kan veranderen, moet dit gesprek ook structureel terugkomen. Toch is er een moment dat een concept moet worden vastgeklikt. Hier moeten duidelijke verwachtingen worden geschept over welke input en tot in hoeverre gebruikers betrokken worden in dit proces. 

    Blik op de toekomst 

    Toekomstbestendige huisvesting is geen eindstation, maar een continu proces. Trends zoals kunstmatige intelligentie, veranderende werkomstandigheden en aanpassingen in regelgeving zullen de manier waarop werkomgevingen worden ingericht blijven beïnvloeden. Organisaties die flexibiliteit en betrokkenheid combineren, zijn beter voorbereid op deze veranderingen. Hoewel het niet mogelijk is om alle aspecten van toekomstbestendige huisvesting volledig te beheren, is het essentieel om flexibel te blijven. Sommige uitdagingen hebben geen kant-en-klaar antwoord en vereisen dat we ermee omgaan zodra ze zich voordoen. Door nu te investeren in een huisvestingsconcept dat duurzaam, flexibel en gebruiksvriendelijk is, kunnen organisaties een solide basis leggen voor een toekomst waarin werken en ontmoeten naadloos samengaan.

    Wil je meer weten over hoe je een werkomgeving creëert die niet alleen aansluit bij de huidige behoeften van jouw organisatie, maar ook voorbereid is op de toekomst? Neem contact met mij op en ontdek hoe TwynstraGudde jou kan helpen om een duurzame, flexibele en inspirerende werkplek te realiseren. 

    Bij TwynstraGudde helpen we mensen en organisaties bij duurzame maatschappelijke veranderingen. We weten wat er speelt én wat er op het spel staat: we staan voor vraagstukken die het hart en de toekomst van onze samenleving raken.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen