TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Artikel Projectmatig werken is in transitietijd aan herziening toe

    In allerhande uitvoeringsprojecten is sprake van stagnatie als gevolg van de chaotische transitiefase waar we in zitten. De scope van een opgave is niet stabiel. Oude en nieuwe benaderingen voor vraagstukken botsen. Complexiteit zorgt regelmatig voor verlamming. Dat werpt de vraag op: hoe voorkomen we dat projecten stilvallen? Maar daarnaast ook: hoe kunnen projecten bijdragen aan het versnellen van transities? We gingen met collega’s om tafel om vier worstelingen uit de praktijk te identificeren en we bespraken concrete handvatten om daarmee om te gaan.

    Toegevoegd door Rutger Visser op 7 november 2024

    cijfers-voor-blog-01-2Hang naar zekerheid in een onzekere wereld

    De constatering

    Fianne Lindenaar (partner op het gebied van sturing en beheersing) ziet dat het streven naar een perfecte beslissing de boel lamlegt. ‘Laten we dat nog even goed onderzoeken’, is een gevleugelde uitspraak die ze te vaak gehoord heeft. Daar komt bij dat – nog steeds – wordt gevraagd om de traditionele detailplanningen die in deze snel veranderende wereld niet te maken zijn. ‘Omdat de context compleet kan veranderen door een rechtszaak, nieuwe politieke koers of Europese wetswijziging.’ Het zijn symptomen van hetzelfde probleem: projecten worden met steeds meer onzekerheid omgeven en toch durven we als professionals onze hang naar zekerheid niet los te laten.

    De handvatten

    Volgens collega partner Daniëlla van Well moeten we afstappen van het idee dat we met een eindeloze set kaders en regels de wereld waarin projecten worden uitgevoerd kunnen controleren. ‘Je kan in een onzekere context niet alles wat zich mogelijk voor kan doen doordenken.’ Daarom moeten we volgens Daniëlla in plaats daarvan een stip op de horizon zetten die voldoende ruimte biedt om adaptief te zijn. En daarbij werken vanuit principes. Bijvoorbeeld: zoveel mogelijk voortgang blijven maken en rapporteren hoeveel voortgang is gemaakt en waarom dit veel of weinig was.

    Daarbij moeten we bijsturen van de koers als iets positiefs gaan zien. ‘Een besluit is niet iets zaligmakends. Als het toch anders moet, dan is dat voortschrijdend inzicht. Nu wordt het vaak geproblematiseerd als afwijken van een plan'. Het sturingsprincipe waar Geert Teisman in zijn interview op pagina 112 over spreekt, sluit daar mooi bij aan: besluiten maken, terwijl je weet dat je 85 procent van de kennis nog niet hebt.’ In de woorden van Teisman: ‘Hoe beter je bezig bent, hoe sneller je beleid veroudert.’

    cijfers-voor-blog-02-2Voortgang houden in een project met een instabiele scope

    De constatering

    Adviseur projectmanagement Hanne van Kasteren merkt op dat infrastructuurprojecten, zoals de aanleg van een nieuwe brug, al lang niet meer uitsluitend gaan over bereikbaarheid en doorstroming. Zo’n brug moet bij kunnen dragen aan een ander mobiliteitssysteem, waarbij minder ruimte is voor individuele auto’s en meer voor openbaar vervoer, fietsen of deelmobiliteit. Maar met de aanleg van die brug moet ook ruimte gemaakt worden voor groen, de brug moet circulair zijn, de leefkwaliteit bevorderen en het liefst ook een sociaal-inclusief project zijn. Allemaal belangrijk, maar in de praktijk wel lastig te realiseren. Zeker omdat ‘iedereen het belangrijk vindt, totdat men financieel over de brug moeten komen’. Hoe ga je daarmee om?

    Gehele artikel lezen?

    Download het gehele artikel hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen