TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blogreeks Motivatie als motor voor samenwerking tegen ondermijning

    Ondermijning is een vorm van criminaliteit waarbij criminelen gebruik maken van legale diensten of structuren om zo hun illegale activiteiten te ontplooien. Eén van de effecten van ondermijning is dat het vertrouwen in de maatschappij en rechtstaat wordt geschaad, juist omdat het via gangbare kanalen, instituties en gemeenschappen loopt. De aanpak van ondermijning vraagt om samenwerking tussen politie, justitie en andere domeinen zoals zorg en onderwijs, waarbij zowel preventieve als repressieve maatregelen worden ingezet. In dit blog bespreken we motivatie als belangrijke bouwsteen in de samenwerking tegen ondermijning.

    Toegevoegd door Sanne Groothuis op 8 januari 2025

    Waarom werken partijen met elkaar samen tegen ondermijning? Hebben ze een duidelijk gemeenschappelijk doel? Is duidelijk wanneer de samenwerking succesvol is? Deze vragen zijn essentieel voor een goede samenwerking, en worden steeds urgenter nu de Rijksoverheid veel samenwerkingsverbanden binnen het ondermijningsdomein structureel financiert en om meerjarenplannen vraagt.

    Een waardevolle interventie om tot richtinggevende doelen te komen is het invullen van een Doelen-Inspanningen-Netwerk (DIN). Een DIN zet je in bij een complexe opgave waarbij je een samenwerking tussen meerdere partners moet opzetten of een bestaande samenwerking moet herijken.

    Motivatie als motor voor samenwerking tegen ondermijning

    Hoe gebruik je de DIN?

    Een DIN is een schematische weergave van ambities, doelen, baten, inspanningen en resultaten, waardoor je in één oogopslag kunt zien waar een programma of aanpak om draait. Een DIN zorgt daarmee voor overzicht, focus en houvast. Ook kan een DIN fungeren als communicatiemiddel over het project. Het opstellen van een DIN verloopt in vier stappen:

    1. Formuleer een ambitie.
    2. Beschrijf de gezamenlijke doelen.
    3. Operationaliseer de doelen in SMART-geformuleerde baten.
    4. Koppel de baten aan inspanningen en resultaten in een schema.

    Visualisatie DIN model

    Visualisatie DIN model

    Onze adviseurs als facilitator

    In het opstellen van een DIN voor de aanpak van ondermijning is het belangrijk om alle samenwerkingspartners te betrekken, maar ook om daarbij een facilitator te betrekken die buiten de inhoud van het werk staat en zakelijk het proces kan begeleiden. Zo waarborgen we de kwaliteit en voorkomen we belangenverstrengeling.

    Wil je meer weten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Download hier ons whitepaper Samenwerken in de aanpak van ondermijning (2022) en de bijbehorende handreiking (2024).

    Blogreeks

    Dit is het eerste blog in de reeks over belangrijke bouwstenen in de samenwerking tegen ondermijning. De volgende blogs gaan over organisatie, interactie en realisatie. Wil je deze als eerste ontvangen? Geef je dan hieronder op.

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen