TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Kennissessie portfoliomanagement: Veel herkenning en gedeelde uitdagingen

    In mijn rol als adviseur help ik veel publieke organisaties om portfoliomanagement te implementeren in hun organisatie. Veel van hen zitten nog in de beginfase. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag of wij andere opdrachtgevers hebben, die al verder zijn met portfoliomanagement. Bij TwynstraGudde vinden wij het ook belangrijk om van elkaar te leren. Daarom organiseerden wij een kennissessie met (oud) opdrachtgevers op het gebied van portfoliomanagement. 

    Toegevoegd door Amir Sharafkhani op 7 februari 2024

    Een portfolio is een geheel van processen, projecten en programma’s, gericht op het realiseren van de strategische doelen van de organisatie. Portfoliomanagement helpt om hier keuzes in te maken en houdt hierbij rekening met capaciteit en middelen: wat doen we nu, later of niet (meer)? Dat zijn vaak spannende keuzes. We gingen in gesprek met de gemeenten Barneveld, Apeldoorn en Den Haag, de Universiteit Wageningen, Erasmus MC en Mee-Vivenz over hoe zij het gedachtegoed van portfoliomanagement hebben vertaald naar hun organisatie.

    Leerlessen

    Voor deze sessie hebben wij selectief gekeken naar welke klanten echt al praktijkervaring met elkaar kunnen delen. Alle opdrachtgevers waren al eventjes bezig met portfoliomanagement. Drie van hen deelden hun belangrijkste leerlessen.

    cijfers-voor-blog-01-2Testen en ervaren door middel van pilots

    Eén van de organisaties heeft drie pilots uitgevoerd om het werken volgens de principes van portfoliomanagement te testen en ervaren. De pilots lieten zien dat portfoliomanagement inderdaad overzicht en inzicht in de werkvoorraad biedt. En het periodiek bijeenbrengen van mensen uit verschillende hoeken van de organisatie aan een portfoliotafel geeft structuur. Het helpt om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Maar ze zagen ook dat portfoliomanagement de bestaande organisatiestructuur raakt, waardoor het implementeren soms complex is en minder snel gaat dan je zou willen.

    Kennissessie portfoliomanagement: Veel herkenning en gedeelde uitdagingen

    cijfers-voor-blog-02-2Helderheid en verbinding

    Een andere organisatie heeft samen met TwynstraGudde een Doelen-Inspanningen-Netwerk, afwegingskader en verschillende formats gemaakt. Een fijne basis, die zij gebruiken om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Het portfolioproces verloopt soepel en doordat er meer helderheid is in wat zij wel en niet doen, is er ook meer verbinding ontstaan in het team. Deze organisatie gaat portfoliomanagement nu verder uitbouwen, waarbij zij te maken hebben met andere teams, capaciteiten en doelen. Dat brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

    cijfers-voor-blog-03-2Van 100 naar 40 projecten

    Tot slot was er een organisatie, die portfoliomanagement heeft geïmplementeerd op basis van één training van TwynstraGudde. Daarna hebben zij zelf een afwegingskader gemaakt en zijn aan de slag gegaan met verschillende formats en een portfolio-overzicht.

    Het bestuur komt nu één keer per drie maanden bij elkaar en elke manager is verantwoordelijk voor zijn eigen stukje van het portfolio. Samen hebben ze prioriteiten gesteld en het aantal projecten is flink verminderd: van 100 naar 40. Deze organisatie is dus een goed voorbeeld van hoe je zelf met kleine stappen meer helderheid, structuur en focus kunt creëren.

    ‘Soms is prioriteiten stellen lastig, omdat je appels met peren vergelijkt. Want hoe kies je tussen wonen of zorg?’

    Op de goede weg

    De leerlessen en elkaars verhalen zorgden bij alle deelnemers voor herkenning. Het was voor veel van hen een bevestiging dat zij op de goede weg zaten. Eén van de belangrijkste conclusies van deze kennissessie is dat portfoliomanagement volgens de deelnemers van waarde is voor publieke organisaties, omdat het inzichten biedt en overzicht geeft. Het helpt het gesprek over ambities verder, maar ook wat daarin haalbaar is én welke keuzes er te maken zijn.

    Tegelijkertijd raakt portfoliomanagement de basis van een organisatie, doordat het onder andere gaat over structuur, inrichting en rolverdeling. Dat maakt het soms complex. En zoals de gemeente Barneveld zegt: ‘Soms is prioriteiten stellen lastig, omdat je appels met peren vergelijkt. Want hoe kies je tussen wonen of zorg?’.

    Verdieping

    Om dieper in te gaan op dit soort vragen en afwegingen, is één kennissessie om van elkaar te leren niet genoeg. Daarom hebben we met elkaar besloten om met deze groep twee keer per jaar bij elkaar te komen. Zo kunnen we van elkaar blijven leren én de volgende keer verder de diepte in. Door kennis uit te blijven wisselen, kunnen we met portfoliomanagement meer impact maken in organisaties.

    Contact

    Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Of ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen met het implementeren van portfoliomanagement? Of wil je meer weten over onze kennissessies? Stuur mij dan een berichtje en ik neem snel contact met je op.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen