TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Inwoners betrekken bij lokale warmtetransitie

    Binnen de energietransitie is de warmtetransitie in volle gang. Gemeenten zijn hard aan de slag met wijkuitvoeringsprogramma’s, communicatie- en participatietrajecten, samenwerkingsverbanden en pilotprojecten. In december 2026 moeten gemeenten hun warmteprogramma opleveren. Cruciaal daarvoor is het betrekken van stakeholders bij de plannen en uitvoering van de warmtetransitie. Als eindgebruiker van de warmtevoorziening, zoals verwarming en douche, zijn inwoners een van de belangrijkste doelgroepen. Het is daarom van groot belang dat gemeenten hun inwoners betrekken bij de plannen, organisatie en uitvoering.

    Toegevoegd door Sophie de Jong op 4 oktober 2024

    Gemeenten spelen een belangrijke rol in de lokale warmtetransitie. Volgens het Klimaatakkoord moeten gemeenten de regie nemen en samen met stakeholders werken aan de energietransitie en daarmee ook aan de warmtetransitie. Zo hebben gemeenten de verantwoordelijkheid om de gebouwde omgeving aardgasvrij te maken. Daarnaast zijn ze aan zet voor onder andere de beleidsvorming, financiële ondersteuning (in de vorm van subsidies en leningen) en de coördinatie van de warmtetransitie. 

    Inwoners betrekken bij communicatie en participatie 

    De warmtetransitie dringt door in alle lagen van de maatschappij. De transitie is van iedereen, ook van inwoners van gemeenten. Voor een succesvolle warmtetransitie is het daarom van belang dat inwoners vanaf de start worden betrokken bij besluitvorming en uitvoering. Eerlijke, volledige en duidelijke communicatie, zonder verborgen agenda's, vergroot het vertrouwen en draagvlak van inwoners en verkleinen de kans op weerstand. Ook nieuwe wetgeving, zoals de Omgevingswet, dwingt gemeenten hun inwoners meer te betrekken bij de warmtetransitie. Doordat die bovendien steeds beter toegang hebben tot informatie, onder andere via internet, zijn ze inmiddels een wezenlijke gesprekspartner. Inwoners spelen ook zelf een grotere rol in de warmtetransitie via energiecoöperaties en buurt- en bewonersinitiatieven. Samen werken ze aan lokale oplossingen voor duurzame energie. Zo helpen ook inwoners mee de warmtetransitie in hun gemeente te versnellen. 

    Wat vraagt dit van gemeenten?

    Dit alles vraagt om open communiceren over het traject, de besluitmomenten en de invloed die inwoners hierop kunnen uitoefenen. Ook vraagt het om een participatiebeleid, waarin is aangegeven hoe en wanneer inwoners worden meegenomen in de doelstellingen, plannen en uitvoering van de warmtetransitie. Ook is het van belang dat ze hun inwoners adviseren over warmteoplossingen en financiële stimulansen, zoals subsidies en leningen, om duurzame oplossingen betaalbaar te maken.

    Inwoners betrekken bij lokale warmtetransitie

    Daarnaast moeten gemeenten in de wijkuitvoeringsplannen en het warmteprogramma vastleggen hoe ze bewoners betrekken bij de warmtetransitie en hoe ze zorgen voor inclusieve participatie. Dit vraagt niet alleen om dialoog, maar ook om samenwerking met lokale bewonersorganisaties zoals energiecoöperaties. Om inwoners echt te betrekken bij de warmtetransitie moeten gemeenten duurzame bewonersinitiatieven stimuleren en ondersteunen. Hiervoor is organisatiekracht nodig, want gemeenten spelen, naast de bekende regierol, ook een faciliterende rol in de warmtetransitie.

    Strategisch Omgevingsmanagement

    Alleen samen maken we impact op morgen. Inwoners actief betrekken is daarom een belangrijke succesfactor in de warmtetransitie. Participatie, omgevingsmanagement en samenwerken zijn kerncompetenties van TwynstraGudde. Dit doen we onder andere met Strategisch Omgevingsmanagement. Eerst analyseren we de issues, waarna we alle relevante stakeholders in beeld brengen. Hiervoor hebben we meerdere methodes en werkvormen ontwikkeld. Met het Canvas Omgevingsmanagement bijvoorbeeld ontwikkelen we - op een georganiseerde, logische en systematische manier - een omgevings- of participatiestrategie. Door middel van stappen in het canvas vul je een aantal vlakken in, dus je behandelt steeds een stukje van de strategie.
     
    TwynstraGudde heeft ruime ervaring in omgevingsmanagement en participatie, zowel in de voorbereidings- als in de uitvoeringsfase. Zo vervullen we regelmatig de rol als participatie- en/of omgevingsmanager binnen de warmtetransitie. Dat doen we in grote (infra-)projecten (WarmtelinQ, Gasunie) en in lokale, gemeentelijke projecten in de gebouwde omgeving, zoals in de gemeenten Nissewaard en Gorinchem. Onze kracht ligt vooral in onze uitvoering, organisatievermogen en mensgerichte aanpak. 

    Ondersteunen van bewonersinitiatieven

    Daarnaast ondersteunen we bewonersinitiatieven binnen de warmtetransitie. Zo hebben we bij de gemeente Hoorn samen met het duurzaamheidsteam onderzocht hoe de gemeente bewonersinitiatieven beter kan ondersteunen, als onderdeel van het bredere participatiebeleid van de gemeente. Dit heeft geleid tot ondersteuningskaders en een beslisboom waar de gemeente mee aan de slag kan. Een ander voorbeeld is 02025 Amsterdam, waar onze projectleider stakeholdermanagement heeft uitgevoerd en het netwerk heeft verstevigd met bijeenkomsten en evenementen. 

    Ben je benieuwd naar onze ervaring in het betrekken van bewoners in de warmtetransitie? Of heb je een andere vraag? Neem contact op met één van onze collega’s.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen