TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Artikel De kracht van een experimentele aanpak

    Waar komen we na transities uit? En hoe komen we daar? We weten het niet precies. In die context helpt een experimentele aanpak die ons in staat stelt gaandeweg nieuwe antwoorden te ontdekken. Maar blijvend succes is niet vanzelfsprekend. ‘We hebben veel geleerd, maar er is weinig tot niets veranderd’, klinkt het regelmatig. In dit artikel sta ik stil bij de kracht van een experimentele aanpak, geef ik inzicht in de spanningen die het oproept, en verken ik hoe we ervoor kunnen zorgen dat experimenten wél tot wezenlijke verandering leiden.

    Toegevoegd door Jaap Groenendijk op 7 november 2024

    De kracht van een experimentele aanpak is het leren door te doen. Nieuwe antwoorden ontwikkelen door te ontdekken wat werkt, waardoor het werkt én door beweging tot stand te brengen. Eerste, kleine stapjes die uiteindelijk bij moeten dragen aan grote transities. Want transities kunnen we niet volledig begrijpen met wat we al weten, zoals Aniek Janssen en Dorine Wesel schrijven in hun artikel. We moeten leren te leren.

    Niet voor niets experimenteren we steeds vaker. Vaak over organisatiegrenzen heen, in samenspel tussen overheden, kennisinstellingen, bedrijven en burgers. Denk aan living labs klimaatadaptatie, pilots duurzame landbouw, praktijkproeven slimme mobiliteit, en proeftuinen aardgasvrije wijken. Maar ook aan projecten en programma’s die ‘vastlopen’ en zich genoodzaakt voelen om te experimenteren met andere manieren van werken. In al deze gevallen gaat het niet alleen over experimenten met nieuwe technologieën, maar bijvoorbeeld ook over nieuwe businessmodellen en nieuwe vormen van samenwerken. En het gaat over zowel bijleren als afleren. In hoeverre al dit experimenteren ook echt bijdraagt aan transities hangt echter sterk af van het niveau waarop geleerd wordt. We onderscheiden drie niveaus.

    Leren op drie niveaus: situationeel, collectief en institutioneel

    Het eerste niveau is het leren in de living labs, pilots, praktijkproeven en proeftuinen zelf. Situationeel leren, noem ik dat. Bijvoorbeeld in Praktijkproef Amsterdam, waar in en rond Amsterdam zoveel mogelijk is geleerd over nieuwe, slimme oplossingen voor mobiliteit in stedelijke regio’s én wie welke rol heeft.

    Maar om bij te dragen aan transities is situationeel leren alleen niet voldoende. Het is ook nodig om collectief te leren – leren tussen experimenten. Zo is er behalve Praktijkproef Amsterdam nog een aantal ‘routeprojecten’ en is ook in Europees verband in en rond Antwerpen, Kopenhagen en München geëxperimenteerd. Experimenten kunnen elkaar over-en-weer inspireren, leren van elkaars aanpak en ontdekken waardoor iets op de ene plek wel werkt, maar op de andere niet.

    Gehele artikel lezen?

    Download het gehele artikel hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen