TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Artikel Transities bezien door een veranderkundige bril

    Het veranderkundig vakgebied is de afgelopen veertig jaar enorm ontwikkeld en we kunnen inmiddels putten uit een rijk gedachtengoed en handelingsrepertoire over het vormgeven van verandering ín organisaties. Voor ons schuilt de essentie van het vak in precisie; in het doorgronden van het vraagstuk en het maken van een aanpak met passende interventies. De maatschappelijke opgaven van deze tijd prikkelen ons te onderzoeken hoe we de opgebouwde kennis kunnen toepassen bij vraagstukken die de systeemgrenzen van organisaties overstijgen. 

    Toegevoegd door Aniek Janssen op 6 november 2024

    Er spelen veel transitieopgaven tegelijk, en die werken ook nog eens op elkaar in. De beheersbaarheid, controleerbaarheid en maakbaarheid zijn zeer beperkt. Onze huidige systemen draaien zich steeds verder vast en ongerichte aanpakken en losse interventies bieden weinig soelaas. De vraagstukken van nu vragen in onze optiek dan ook meer dan ooit om veranderkundige precisie. In dit artikel onderzoeken we hoe we de jarenlange kennis, kunde en ervaringen uit ons vakgebied kunnen gebruiken om de dynamieken van transities beter te begrijpen.

    Het vakgebied

    ‘Verandering is de enige constante factor in het universum. Het vindt bewust en onbewust plaats, altijd en overal, dankzij en ondanks de mensen die het betreft.’ Het vak verandermanagement ontstond vanuit de behoefte om enige grip te krijgen op de wereld om ons heen. Het gaat over veranderingen waarop wij als mens invloed zouden willen of kunnen uitoefenen. Vanuit het geloof dat het eigen leven, de eigen organisatie, de samenleving, ook een (klein) beetje maakbaar zijn. Daarmee werd – en wordt – niet gesuggereerd dat de uitkomst planbaar, en daarmee beheersbaar, controleerbaar en gegarandeerd, is. Het gaat eerder over ‘de toekomst niet aan het lot overlaten, maar er (enige mate van) sturing of beïnvloeding aan geven.’ Dat doen we in ons vak door grondig en precies te werken. Met behulp van meervoudig kijken - waarnemen met alle zintuigen én vanuit verschillende perspectieven - komen we tot de kern van het vraagstuk en bepalen we heel gericht onze strategie. Wat kan voor dit vraagstuk, in deze context, met deze betrokkenen, een werkzame aanpak zijn? Hoe kunnen we met gerichte interventies een sneeuwbaleffect laten ontstaan? Vanuit het vak prediken we nooit dikke, integrale veranderplannen, maar kleine, precieze en impactvolle interventies. We zijn scherp op waartoe de context ons verleidt. Vaak is dat meer van hetzelfde, terwijl het vraagstuk iets anders vraagt. Naar dat ‘andere’ gaan we dan op zoek.

    Diepgang van de verandering

    In de veranderkundige literatuur is twee decennia geleden een onderscheid gemaakt in ‘ordes’ van veranderen en leren, elk met een eigen mate van diepgang. Bij single loop learning (eerste orde veranderen) gaat het om het verbeteren van het bestaande. De opgave is de prestaties van de organisatie te verbeteren, versnellen of efficiënter te maken.

    Gehele artikel lezen?

    Het gehele artikel download je hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen