TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Artikel De cruciale rol van slopen

    In transities wordt gesproken over het opbouwen en bestendigen van het nieuwe systeem. Maar het wegnemen van disfunctionele aspecten van het huidige systeem is minstens zo belangrijk voor het slagen van transities. Dergelijk sloopwerk wordt vaak onderschat en is lang niet altijd dankbaar werk. Bovendien is weinig geschreven over hóe je dit in de praktijk doet. Daarom breken we in dit artikel een lans voor het
    slopen, en verkennen we verschillende fases en rollen die erbij komen kijken.

    Toegevoegd door Joshua B. Cohen op 7 november 2024

    Transities vragen om onomkeerbare veranderingen in structuur, werkwijzen en cultuur. Vandaar dat er veel aandacht is voor het ontwikkelen van alternatieven. Maar die vernieuwing kan niet zonder afbraak. Voor inspiratie en begrip hiervan kunnen we een blik werpen op de natuur om ons heen. Wanneer hoge, oude bomen niet af en toe door schimmel verrotten en neervallen, ontstaat er geen ruimte voor nieuwe organismen. Zonder afbraak geen vernieuwing.

    Iets vergelijkbaars geldt wanneer we kijken naar systeemverandering. Zonder het wegnemen van disfunctionele aspecten van het bestaande systeem ontstaat er geen ruimte voor duurzame alternatieven. In de literatuur wordt daarbij gesproken over ombouwen en afbouwen. Bij ombouw gaat het bijvoorbeeld over het ontregelen van het bestaande systeem, zoals bij het Bouwdepot waar een andere juridische uitleg van de wet leidt tot nieuwe handelingsmogelijkheden. Bij afbouw gaat het over het ontmantelen en opruimen van disfunctionele structuren, werkwijzen en cultuur. Ombouwen en afbouwen pakken we in dit artikel samen onder één noemer: slopen!

    Hoe belangrijk ook, het animo voor sloopwerk is beperkt. En dat is begrijpelijk: in het oude systeem vinden mensen vaak comfort, geborgenheid en zekerheid. Daarbij zijn er vele gevestigde partijen en belangen die gericht zijn op het in stand houden van de status quo. Slopers hebben als gevolg hiervan vaak een imagoprobleem. Ze worden gezien als activistische dwarsliggers. Als luizen in de pels. In tegenstelling tot de bouwers, worden ze ervaren als irritant, te kritisch en niet constructief. Daarmee worden slopers ernstig tekortgedaan. We durven de stelling wel aan dat transities zonder doortastende slopers onnodig vertraging oplopen.

    Fases en rollen van slopen

    Zodra je eenmaal doordrongen bent van de noodzaak van slopen, kom je er al snel achter dat de handvatten daarvoor zowel in de transitieliteratuur als in de praktijk beperkt zijn. In dit artikel verzamelen we daarom de theoretische inzichten die er al wel zijn en illustreren we deze met voorbeelden uit de praktijk. We ordenen de inzichten in drie fases van sloop: 1. destabiliseren, 2. afbreken en 3. uitfaseren. Daarbij observeren wij op basis van onze kennis van theorie en praktijk dat in elke fase zowel mensen binnen (publieke) organisaties (intern) als mensen vanuit de samenleving (extern) een aanjagende rol spelen.

    Gehele artikel lezen?

    Download het gehele artikel hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen