TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Artikel Geitenpaadjes bewandelen om naar de hoofdweg te komen

    Je hebt een bewezen succesvolle aanpak ontwikkeld om (thuisloze) jongeren in een kwetsbare positie te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. De gemeenten die betrokken waren bij de pilots, willen graag door met deze aanpak. Maar de landelijke politiek en beleidsambtenaren zijn vooralsnog minder enthousiast. Wat doe je dan? Je doet wat stichting het Bouwdepot doet: geitenpaadjes bewandelen. Dat dient in hun geval drie doelen: het systeem omzeilen, disfunctionele kanten van het systeem aantonen en ruimte creëren voor een andere benadering. Zo maak je jouw aanpak toepasbaar en schaalbaar en dring je als nichespeler door tot de mainstream.

    Toegevoegd door Jip Geven op 7 november 2024

    Ik maak, als adviseur Social design bij TwynstraGudde, deel uit van het team Bouwdepot. Het team ontwikkelt het verhaal en de aanpak van het Bouwdepot, en werkt aan standaardisatie en toepasbaarheid van de aanpak, zodat gemeenten en begeleiders er zelfstandig mee aan de slag kunnen. ‘Deze aanpak helpt om te werken vanuit vertrouwen.’

    Nederland telt tussen de 10 en 15 duizend dak- en thuisloze jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar. Ze hebben vaak te maken met meerdere problemen: fysieke en mentale klachten, jeugdtrauma’s, sociaal isolement, opgegroeid in armoede en ze bevinden zich in een gemarginaliseerde situatie.

    Binnen die groep hebben vooral de 18- tot 21-jarigen het moeilijk, van wie ouders of verzorgers om wat voor reden dan ook financieel niet (kunnen) ondersteunen. Wettelijk vallen ze nog onder de onderhoudsplicht van hun ouders - daarom krijgen ze slechts een paar honderd euro bijstand per maand. Dat maakt dat ze snel in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen met nog meer problemen en oplopende schulden.

    Want: zonder inkomen geen toegang tot de woningmarkt; en zonder stabiele woonsituatie lukt het vaak niet om een opleiding af te maken en startkwalificaties te halen. Ook de persoonlijke ontwikkeling stagneert. Dit is de periode in je leven waarin je ontdekt wie je bent en welk levenspad lijkt te passen. Maar door de stapeling van acute problemen, stagneer je en staat je leven stil. En dreigt juist achteruitgang.

    Het werkt, maar nu…

    Stichting het Bouwdepot, opgericht in 2021, ontwikkelde een even simpele als succesvolle aanpak om deze jongeren te helpen hun leven (weer) op de rit te krijgen: geef deze jongvolwassenen gedurende een jaar een inkomen dat voldoende en stabiel is (1.150 euro per maand) en het vertrouwen dat zij de rust die dat brengt, benutten om hun leven op de rails te zetten.

    Om deze aanpak in praktijk te brengen, werkt het Bouwdepot samen met gemeenten, professionals uit de (jeugd)zorg en -opvang, wijkteams, scholen, maatschappelijk werk en gemeentelijke loketten. Zo zijn er meerdere pilots gedaan waaruit telkens blijkt dat deze aanpak werkt. De volgende stap is dan ook bredere implementatie en opschaling.

    Echter, het Bouwdepot loopt tegen de ‘pilotparadox’ aan. Dat is de situatie waarin je in de pilotfase een vrije ruimte kan bouwen waarin succesvol geleerd wordt, maar waarbinnen je niet de kaders kunt creëren om opschaling en implementatie mogelijk te maken. Met andere woorden: de vrije ruimte die maakte dat jouw pilot een succes kon worden, maakt in de post-pilotfase plaats voor het ‘gewone’ systeem van wet- en regelgeving, werkwijzen en cultuur, dat vervolgens implementatie en opschaling in de weg staat.

    Gehele artikel lezen?

    Download het gehele artikel hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen