TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Gemeente Ede Methode Duisenberg vergroot financiële kennis raad Ede

    Veel raadsleden worstelen met de complexiteit van Planning & Control-stukken. Door de hoeveelheid tekst, tabellen en cijfers zijn ze vaak lastig te doorgronden. Gevolg is dat P&C-stukken bij debatten en behandelingen niet altijd optimaal worden gebruikt. Het gaat te veel over details en te weinig over realisatie van beleidsdoelen of besteding van middelen.

    Met de methode Duisenberg kunnen raadsleden de jaarrekening beter doorgronden, het gesprek aangaan over de doelen en hun controlerende rol beter invullen. De methode wordt dan ook door diverse raden toegepast. De raad van de gemeente Ede hebben we ondersteund met de methode voor het doorgronden van haar jaarrekening.

    Het takenpakket van de gemeente groeit en wordt steeds complexer. Het in positie brengen van de raad en koppelen van beleid aan financiën worden daardoor belangrijker. Om het inzicht van de raad in de financiën te versterken, werkt de gemeente sinds 2019 met de methode Duisenberg. Doordat in deze methode wordt gewerkt met raadsrapporteurs worden de raadsleden zelf ook betrokken bij het onderzoek.

    Zes vragen

    Naamgever van de methode is Pieter Duisenberg, voormalig Tweede Kamerlid. Hij merkte dat bij de behandeling van de Onderwijsbegroting (ter hoogte van € 30 miljard) niet de beleidsdoelen centraal stonden, maar een recent incident. Daarop ontwikkelde hij een methode om meer gestructureerd te kijken naar begrotingen of jaarstukken. De methode zoomt in op een onderdeel van de begroting of jaarstukken en behandelt zes vragen:

    1. Wat is het beeld van het beleidsterrein op hoofdlijnen?
    2. Welke doelen zijn er gesteld/behaald?
    3. Welke prestaties zijn gepland/geleverd?
    4. Wat gaat het kosten/heeft het gekost?
    5. Wat is het oordeel over de rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid?
    6. Welke conclusies en aanbevelingen hebben we als rapporteur voor de gemeenteraad?

    De gemeenteraad van Ede heeft besloten om in te zoomen op het programma ‘bestuur en organisatie’ uit de jaarrekening 2022.

    ‘De raadsrapporteurs zijn nu beter voorbereid om in gesprek te gaan over de beleidsdoelen en het college te controleren op de realisatie van de doelen.’
    Carmen Hendriks, adviseur TwynstraGudde

    Helder beeld

    In een startgesprek met de raadsrapporteurs hebben we werkafspraken gemaakt. Vervolgens hebben we - op basis van de zes hoofdvragen - een voorzet gedaan voor een analytisch kader. Na bespreking daarvan hebben we dit toegepast. Daarmee hebben we de hoofdvragen beantwoord en aanbevelingen geformuleerd.

    Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat de koppeling van doelen aan financiën sterker kan. Daardoor krijgt de raad meer zicht op de doelrealisatie en de kosten die hiervoor zijn gemaakt. Ook kan de monitoring van de doelen beter, met specifieke indicatoren of tussentijdse mijlpalen. Door bovendien terug te kijken naar ontwikkelingen, die in eerdere P&C-stukken zijn verwerkt, worden verschillen tussen begroting en realisatie goed uitlegbaar en navolgbaar. Ook dat helpt raadsleden overzicht te houden.

    De beantwoording van de hoofdvraag in de rapportage hielp de raadsrapporteurs het P&C-stuk goed te doorgronden en gaf ze een helder beeld van het betreffende onderdeel. Hiervoor hoefden ze dus geen financieel expert te zijn of ‘verdwaald’ te raken in de hoeveelheid pagina’s, tabellen en cijfers. Wij hebben de rapporteurs ondersteund bij het begrijpelijk en toegankelijk maken van de rapportage en de presentatie.

    Beter voorbereid

    De methode Duisenberg maakt het financiële onderzoek meer levend en vergroot de financiële kennis van de raadsrapporteurs. Daardoor zijn ze beter voorbereid om het gesprek aan te gaan over de beleidsdoelen en het college te controleren op de realisatie van de doelen. De methode wordt inmiddels veel gebruikt om raadsleden te helpen bij het doorgronden van P&C-stukken.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen