TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Rekenkamer Doetinchem Meer financieel begrip voor raadsleden

    Financiële stukken als de begroting en jaarstukken zijn lang en complex. Veel raadsleden hebben moeite om de stukken goed en tijdig te doorgronden en daarna het college de juiste vragen te stellen. Dat maakt het niet eenvoudig om de stukken te gebruiken voor de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad. Door trends en ontwikkelingen inzichtelijk te maken en meerjarige inzichten in financiën te bieden, krijgt de raad beter en sneller inzicht in de financiële doelen. Met dit doel hebben we namens de rekenkamer van de gemeente Doetinchem de P&C-cyclus geëvalueerd.

    Elke rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar het gemeentelijk beleid. Doet het gemeentebestuur zijn werk efficiënt en worden de doelen behaald? De Planning & Control-cyclus is daarvoor één van de belangrijkste instrumenten. Met de begroting stelt de raad middelen beschikbaar om beleidsdoelen te realiseren. Bovendien controleert de raad met de jaarrekening hoe de middelen zijn besteed en of daarmee de doelen zijn behaald.

    Lastig te doorgronden

    Helaas wordt de P&C-cyclus vaak opgesteld vanuit een financiële invalshoek, met veel cijfers en grote tabellen. Die hoeveelheid informatie is voor raadsleden lastig te doorgronden. Een goede P&C-cyclus bevat juist niet alleen informatie volgens de regels van de BBV, maar koppelt deze ook aan de doelen die de raad wil bereiken en wat het mag kosten. Voor de rekenkamer Doetinchem hebben we onderzocht of de P&C-cyclus zo is ingericht, dat de raad haar kaderstellende en controlerende rol kan invullen.

    Inhoudelijk en procesmatig

    Tijdens het onderzoek hebben we documenten onderzocht, interviews afgenomen en de raad bevraagd. Daaruit kwamen concrete inzichten en aanbevelingen naar voren om de P&C-cyclus verder te versterken en te verbeteren. Denk aan het verankeren van de kennis in de organisatie, het leggen van een directe relatie tussen doelen en financiën, het gebruiken van inzichten uit verbonden partijen, het inzichtelijk maken van beschikbare financiële ruimte en het verder benutten van de auditcommissie. Verder kwam naar voren dat de raad meer gebruik kan maken van visualisaties, om trends en ontwikkelingen inzichtelijk te maken. Op basis van de begrotingen en jaarrekeningen hebben we bijvoorbeeld de volgende visualisatie gemaakt:

    Grafiek - financiële ontwikkeling Doetinchem

    Door ontwikkelingen visueel weer te geven, wordt informatie op hoofdlijnen duidelijker en kunnen raadsleden gemakkelijker trends zien. Met bovenstaande grafiek zien raadsleden in één oogopslag dat de kosten voor jeugdzorg en Wmo (bijna) elk jaar hoger zijn dan begroot. Ook zien raadsleden dat de kosten voor het Buurtplein en de sociale basis relatief consistent blijven, de kosten voor participatie en jeugd stijgen en dat de kosten voor Wmo -na een eerdere stijging - nu afnemen. Dergelijke informatie is met de huidige opzet (bijna) niet te verkrijgen.

    Om de financiële ruimte in de gemeente inzichtelijk te maken, hebben we bovendien onderstaande visualisatie gemaakt:

    Grafiek - weerstandsvermogen Doetinchem

    Hiermee kan de raad zien hoeveel ruimte ze nog heeft voor investeringen en kan ze gerichte keuzes maken.

    Beter inzicht

    Door dit onderzoek kreeg de Doetinchemse gemeenteraad concrete aanbevelingen voor een meer toegankelijke P&C-cyclus en hoe het (nog) beter kan. Raadsleden hebben nu een beter inzicht in de financiën van hun gemeente en de mate waarin de beleidsdoelen worden gerealiseerd. Zo kunnen ze hun rol nog beter invullen.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen