TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Gemeenten Raalte en Bronckhorst Benchmark gemeenten door herijking Gemeentefonds

    Gemeenten krijgen in 2026 te maken met een herijking van het Gemeentefonds. Daardoor dalen de inkomsten van veel gemeenten. Omdat cijfers niet alles zeggen, is het waardevol voor elke gemeentesecretaris, elk college en elke raad om te weten of de lasten en baten van de gemeente in lijn zijn met - of afwijken van - vergelijkbare gemeenten. Voor de gemeenten Raalte en Bronckhorst hebben we met benchmarks niet alleen inzichtelijk gemaakt of de lasten en baten afwijken, maar ook verschillen verklaard. Op basis van onze aandachtspunten kunnen zij (andere) beleidskeuzes maken.

    Door de genoemde herijking van het Gemeentefonds krijgen Raalte en Bronckhorst vanaf 2026 mogelijk een negatief begrotingsresultaat. Om daarvoor de juiste keuzes te maken, vroegen ze zich af of, waar en waarom ze meer of minder uitgeven dan vergelijkbare gemeenten. Met een benchmark hebben we hierin inzicht gegeven.

    Benchmarkgemeenten

    De eerste stap bij een benchmark is het bepalen van de vergelijkingsgemeenten. Hiervoor hebben we gekeken naar gemeenten die vergelijkbaar zijn in grootte en stedelijkheidsniveau. Voor Raalte is gekozen voor Hellendoorn en Hof van Twente. Voor Bronckhorst is gekozen voor Berkelland, Hof van Twente en Lochem. De tweede stap is het verzamelen van gegevens, uit waarstaatjegemeente.nl en de P&C-stukken.


    'We dachten dat veel constateringen uit de benchmark voor de hand zouden liggen, maar over het resultaat was de raad positief verrast.'
    Karin Zomer, raadsgriffier Raalte

    Significante verschillen

    Uit de vergelijkingen kwamen voor beide gemeenten een aantal herkenbare zaken naar voren en geen écht grote afwijkingen. Toch kwamen we enkele significante verschillen op het spoor en hebben we geanalyseerd waar deze verschillen vandaan komen. Aan zorg bijvoorbeeld geeft de gemeente Raalte meer uit dan de benchmarkgemeenten, terwijl zij minder zorgcliënten telt. Bronckhorst telt op de meeste domeinen lagere lasten én baten, maar in de gemeente is ook sprake van mogelijke structurele onderbestedingen op een aantal domeinen. Door naar verschillen te kijken, maar ook aandacht te hebben voor de wijze waarop wordt begroot, hebben we concrete handvatten en potentiële ombuigingsopties voor de toekomst gegeven. Daarmee kan de raad het goede gesprek voeren richting de toekomst. Wat vind je als gemeente belangrijk en wat voor een gemeente wil je zijn? Onze analyse en de handvatten hebben we verwerkt in een leesbaar en toegankelijk rapport dat de basis vormt voor het goede gesprek.

    Karin Zomer, raadsgriffier Raalte: ‘Van tevoren dachten we dat veel constateringen uit de benchmark voor de hand zouden liggen, maar over het resultaat was de raad positief verrast. De aandachtspunten die TwynstraGudde meegaf, kwam de raad goed van pas bij het bepalen ‘wat voor gemeente Raalte wil zijn’. 

    Meer zicht op financiële positie

    Door deze benchmark hebben de gemeenteraden van Raalte en Bronckhorst meer zicht gekregen op de financiële positie van hun gemeente, hebben ze concrete aandachtspunten gekregen voor de toekomst, en zijn de raden beter in staat tot een sluitende meerjarenbegroting te komen.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen