TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Opleiden Driedaagse training Portfoliomanagement

    Je bent al enigszins bekend met de wereld van projecten en programma’s. Maar tegelijkertijd vraag je je af op welke manier jouw organisatie tot de keuze van de juiste projecten en programma's komt. Hoe de projecten en programma’s zich tot het reguliere werk (routines) verhouden. En hoe je het geheel van deze activiteiten kunt sturen richting het realiseren van de organisatiestrategie. Deze training gaat in op deze en andere aspecten van portfoliomanagement. Het geeft je een brede introductie van de methodiek en een stevige basis en concrete uitwerkingen om er praktisch mee aan de slag te gaan. 

    Aanvullend op de tweedaagse training, gaat deze training dieper in op het portfolioproces en op de veranderstrategie. Hierdoor Krijg je nog meer begrip hoe portfoliomanagement werkt. Je maakt een concrete uitwerking van de wijze waarop je portfoliomanagement vormgeeft in jouw organisatie en hoe je de betrokkenen daarin kunt meekrijgen.

    De volgende vragen staan centraal in de driedaagse training:

    • Wat is portfoliomanagement en wat is het verschil met project- en programmamanagement?
    • Welke zaken zijn randvoorwaardelijk voor effectief portfoliomanagement? 
    • Hoe creëer je overzicht van activiteiten en middelen?
    • Hoe kom je tot een integraal prioriteringsproces en hoe kan een afwegingskader daarbij helpen?
    • Welk samenspel vraagt portfoliomanagement en welke spelregels horen daarbij?
    • Hoe raakt portfoliomanagement aan eenieders belangen en welke veranderstrategie kan helpen?

    In het kort

    Datum

    10, 11 februari en 27 maart 2025

    Duur van de opleiding

    3 dagen van 09.00-17.00 uur

    Prijs

    € 2.950,- exclusief btw.

    Doelgroep

    Bestuurders, lijn- en portfoliomanagers en beheerders of portfoliocoördinatoren. Project- en programmaleiders en hun medewerkers

    Locatie

    Bij TwynstraGudde, Oliemolenhof 14a in Amersfoort
    Routebeschrijving

    Inschrijven

    De driedaagse training heeft een zeer praktijkgerichte insteek. De theorie over portfoliomanagement wordt afgewisseld met praktijkervaringen, kennisdeling en toepassing, door zowel trainers als deelnemers. We nemen de eigen casuïstiek van de deelnemers stevig onder de loep. Gedurende de training stel je een eigen plan van aanpak op voor portfoliomanagement in jouw organisatie. Daarnaast reiken we tools aan die helpen bij het ordenen en managen van jouw portfolio, waaronder het Portfolio Canvas met daarin de belangrijkste elementen van portfoliomanagement. Het implementeren of verbeteren van portfoliomanagement vraagt om een veranderkundige aanpak. Daarom besteden we een dag aan veranderstrategieën en veranderinterventies, speciaal voor het implementeren van portfoliomanagement. 

    We organiseren ook een tweedaagse training Portfoliomanagement. De driedaagse training Portfoliomanagement geeft in vergelijking met de tweedaagse training aanzienlijk meer ruimte voor de toepassing op de specifieke situatie binnen jouw organisatie. We werken toe naar een portfoliomanagementontwerp op maat voor jouw organisatie, waarbij je ruimte krijgt om alle elementen uit te werken. Altijd met advies en begeleiding van de trainers die zelf veel ervaring hebben met het inrichten en implementeren van portfoliomanagement en de kansen en valkuilen kennen. Ook werken we samen een veranderstrategie en een concreet interventieplan uit, waarbij we niet alleen theorie en hulpmiddelen aanreiken maar ook volop praktijkvoorbeelden om je daarbij te helpen. 

    Programma

    cijfers-voor-blog-01-2

    Definitie en randvoorwaarden (dagdeel 1)
    We starten met het definiëren en afbakenen van portfoliomanagement en leggen de link met project- en programmamanagement. Daarnaast staan we stil bij de relatie met de organisatiestrategie en hoe portfoliomanagement van waarde kan zijn. In groepjes deel je daar ervaringen over en kom je tot een scherper beeld van wat portfoliomanagement van jouw organisatie vraagt en vice versa.

    cijfers-voor-blog-02-2

    Het portfoliomanagementproces doorleven (dagdelen 2 en 3)
    We doorlopen met elkaar de verschillende stappen van het portfoliomanagementproces: inventariseren, prioriteren, toetsen, kiezen en sturen van projecten, programma’s en andersoortige activiteiten. We nemen de tijd om ervoor te zorgen dat deelnemers bij elke processtap eigen voorbeelden kunnen toepassen en daardoor beter doorleven. Dit versterken we door de inzet van de Portfoliomanagement game. Tijdens deze - deels fictieve - variant van de portfoliotafel ervaar je de dynamiek van het integraal prioriteren, toetsen en plannen van projecten en programma’s. Concrete tools zoals een initiatiefdocument, afwegingskader en capaciteitenoverzicht komen voorbij en worden op maat gemaakt voor jouw situatie. We eindigen dit onderdeel met een portfolioproces en tools op maat voor jouw organisatie.  

    cijfers-voor-blog-03-2De organisatie van portfoliomanagement; wie gaat waarover? (dagdeel 4)
    Nadat de portfolioprocesstappen bekend en uitgewerkt zijn, gaan we in op de relevante rollen en bijbehorende taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, aansluitend op de staande inrichting van jouw eigen organisatie. Welke rol spelen het bestuur, het management, de project- en programmamanagers en de (project-/programma) medewerkers binnen het portfolioproces? Wat voegt een portfoliomanagersrol daaraan toe? En om welk samenspel vraagt dit alles binnen de organisatie? We eindigen dit onderdeel met een portfoliomanagement-inrichting op maat voor jouw organisatie en kijken alvast vooruit naar dag 3 van de training: het ontwikkelen van een veranderstrategie. 

    cijfers-voor-blog-04-2Welke veranderstrategie pas je toe binnen jouw organisatie? (dagdeel 5 en 6)
    Op dag 3 staan we stil bij de implementatie en borging van portfoliomanagement, de gevraagde verandering in leiderschap, houding en gedrag, en de strategie om dit te bereiken. De toepassing van portfoliomanagement brengt veranderingen in onder andere het besluitvormingsproces met zich mee. De ervaring leert dat dit vraagt om een andere manier van (samen)werken en het doorbreken van patronen. We nemen je mee in de verschillende veranderstrategieën en bijbehorende interventies. We verkennen welke patronen binnen jouw organisatie helpend of juist belemmerend zijn bij het maken van keuzes, en welke hefbomen er zijn om die te doorbreken. Dit om te bedenken welke veranderstrategie en selectie aan interventies jij gaat inzetten om portfoliomanagement werkend te krijgen bij jouw organisatie. We helpen je daar natuurlijk bij en putten daarvoor uit onze praktijkervaring. Ook wij komen namelijk volop uitdagingen tegen als het gaat om het implementeren van portfoliomanagement. We ronden dag 3 - en daarmee de training - af met het pitchen van jouw plan van aanpak, inclusief portfolioproces, -inrichting en veranderstrategie.

    schema portfoliomanagement

    Schematische weergave portfoliomanagament

    Opbrengst

    Na afloop van de training weet je wat portfoliomanagement is én op welke manier je dit in je organisatie kunt toepassen. Je bent in staat om:

    • Portfoliomanagement te onderscheiden van project- en programmamanagement en van lijnmanagement. 
    • De relatie tussen het portfolio en de organisatiestrategie te leggen en anderen te overtuigen van het belang ervan. 
    • Het portfoliomanagementproces te doorlopen, een portfolio-overzicht en een afwegingskader op te stellen en te gebruiken.
    • Afspraken te maken over de rolverdeling binnen de organisatie rondom portfoliomanagement.
    • Een plan van aanpak te maken voor het doorvoeren van portfoliomanagement, inclusief definitie, randvoorwaarden, proces, inrichting en veranderstrategie.


      New call-to-action

    Doelgroep

    Deelnemers zijn betrokken bij het managen van projecten en programma’s of van het gehele portfolio binnen zijn of haar organisatie: bestuurders, managers, maar ook medewerkers van een projectmanagement office en project- en programmaleiders. 
    De trainers zijn zelf actief als adviseur project-, programma- en portfoliomanagement in de (semi) publieke sector, waaronder bij overheden, onderwijs, zorg, waterschappen, energie en infra. Hun praktijkvoorbeelden komen dan ook voornamelijk daar vandaan. Deze training richt zich daardoor hoofdzakelijk op deelnemers vanuit (semi) publieke organisaties. Tegelijkertijd ben je zeker ook welkom vanuit de private sector. De ervaring leert dat de training ook voor deze deelnemers heel waardevol is.

    Kosten

    De kosten voor deelname aan de training bedragen € 2.950,-- per deelnemer (exclusief 21% btw), inclusief hand-out, drie lunches en verzorging gedurende de training. De driedaagse training vindt plaats op twee achtereenvolgende dagen en één aparte dag (enkele weken later) bij TwynstraGudde in Amersfoort (Oliemolenhof 14a). Diner en overnachting zijn niet inbegrepen bij het programma.

    Wij stimuleren deelname van meerdere deelnemers vanuit één organisatie, omdat we zien dat het meerwaarde heeft om tijdens de training met één of twee directe collega’s te kunnen sparren. Daarom bieden we bij deelname met twee of drie collega’s een korting aan van 15% per deelnemer. 
     

    Twee gratis deelnemers

    TwynstraGudde is maatschappelijk betrokken. Vanuit ons community programma House of Impact bieden wij per training twee plekken kosteloos aan voor deelnemers uit een maatschappelijke instelling/goede-doelen-organisatie. Het gaat hierbij om organisaties die afhankelijk zijn van externe giften of donaties. Neem voor informatie over de mogelijkheden contact op via opleidingen@tg.nl.

    Annuleringsvoorwaarden

    In het belang van de training en voor een goede samenstelling van de groep is het voor ons belangrijk om te weten hoeveel en welke personen gaan deelnemen. Kun je onverhoopt niet aanwezig zijn, dan kun je een vervanger laten deelnemen. Als je wilt annuleren, dan dien je dit uiterlijk één maand voor aanvang van de training door te geven via opleidingen@tg.nl. Bij een niet tijdige afmelding zijn wij genoodzaakt de prijs van de training geheel in rekening te brengen.   

    Waarom TwynstraGudde?

    Portfoliomanagement is één van de expertises van TwynstraGudde. Met onze kennis van en ervaring met verschillende projecten en programma’s weten we theorie en praktijk met elkaar te verbinden. 

    Neem voor praktische vragen over de training gerust contact met ons op via opleidingen@tg.nl. Voor meer inhoudelijke vragen en voor de mogelijkheden van een in-company training op maat voor jouw organisatie, kun je contact opnemen met Amir Sharafkhani (telefoonnummer 06 47 15 72 95).

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen