TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Samenwerking (BATman) tussen project en beheer

    Het afgelopen jaar heb ik gewerkt als ‘BATman’. Dat klinkt als een dubbelleven in bijpassend kostuum, maar in de praktijk betekent dit dat ik zo goed mogelijk twee werelden met elkaar verbind: de wereld van het project en die van de beheerder.

    Toegevoegd door Joost Meijer op 19 februari 2019

    De Beheerder Aan Tafel (BATman) heeft als taak om de samenwerking tussen de project- en beheerorganisatie te begeleiden en daarmee te verbeteren. In deze blog geef ik een toelichting op de meerwaarde van de beheerder aan tafel.

    Verschillende dynamieken en doelstellingen

    De samenwerking tussen ‘project en beheer’ is een diepgewortelde uitdaging: beide organisaties hebben hun eigen, geheel verschillende, dynamiek en doelstellingen. Deze verschillen zijn inherent aan de rollen, maar hierdoor is de samenwerking in veel gevallen stroef en ontstaat frustratie. Dit gaat bijvoorbeeld over frustratie aan de kant van het project over de inzet van de beheerorganisatie om af te stemmen en aan de kant van de beheerder wanneer misverstanden ontstaan over het uiteindelijke projectresultaat.

    Samenwerken aan de realisatie van het object

    In de regel vindt de realisatie of renovatie van een fysiek object plaats in een projectomgeving en moet het nieuwe of gerenoveerde object uiteraard worden beheerd. Het object moet dan gedeeld worden door de project- en beheerorganisatie en samenwerking – of tenminste afstemming – is daarbij een vereiste. Het project moet bijvoorbeeld een business case en klanteisen uitwerken en heeft hiervoor informatie van de beheerorganisatie nodig. Andersom heeft de beheerorganisatie informatie van het project nodig, bijvoorbeeld over de planning – wanneer is het object beschikbaar? – en natuurlijk in de vorm van een overdrachtsdossier.

    Twee contrasten

    Ik ervaar dat zowel de beheer- als de projectorganisatie beide hun eigen belangen en organisatie-inrichting die kunnen leiden tot spanningsvelden. Een beschrijving van een aantal spanningsvelden staat in de tabel hieronder.

    tablebatman

    Spanningsvelden tussen project en beheer

    Hoe gaat de beheerder aan tafel met deze tegenstelling om?

    Organisaties kunnen op verschillende manieren invulling geven aan de samenwerking tussen project en beheer om de spanningsvelden niet te laten ontsporen in frustratie of het negeren van elkaar. Ik zie dat de crux van de samenwerking zit in het erkennen en overbruggen van de verschillende belangen tussen de organisaties. Een manier om dat te doen is door expliciet afspraken en beslismomenten vast te leggen over klanteisen, verificatie en validatie en commissioning.

    Ik ervaar dat – in het bijzonder bij complexe projecten – een liaison vanuit beheer nodig is voor de samenwerking tussen project en beheer. In deze rol ben ik een verbinder en heb ik één been in de beheerorganisatie en één been in de projectorganisatie. Ik vervul deze rol concreet door aanspreekbaar te zijn bij beide organisaties en door te werken aan een aantal taken zoals:

    • Het overbrengen van het standpunt van de beheerder;
    • Overzicht en begrip creëren en indien nodig emotie/frustratie wegnemen;
    • Informatie en acties van project en beheer verzamelen en agenderen/uitzetten;
    • Processen inrichten, bijvoorbeeld voor het honoreren van klanteisen;
    • Het vastleggen van de afspraken tussen project en beheer.

    Wil je van gedachten wisselen over de samenwerking tussen project en beheer? TwynstraGudde helpt je graag met het vinden van de juiste aanpak in dit vraagstuk. Neem contact op met Joost Meijer, jmi@tg.nl

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen