TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Nieuws Veiligere verkeersomgeving in schoolzones

    In de loop van 2024 krijgen automobilisten in heel Nederland een digitale waarschuwing als ze in de buurt rijden van een schoolzone. Uit een proef blijkt namelijk dat meer dan de helft van de automobilisten zegt het gedrag aan te passen na een dergelijke waarschuwing. Na een periode van zes maanden waarin succesvol is geëxperimenteerd met het geven van een in-car waarschuwing voor schoolzones, wordt de schoolzone informatie nu in heel Nederland beschikbaar gesteld aan automobilisten. Een veelbelovende stap in de richting van een veiligere verkeersomgeving voor kinderen rond scholen. TwynstraGudde heeft deze proef geëvalueerd.

    Toegevoegd door Jaap Groenendijk op 29 november 2023

    Vanaf december 2022 tot juni 2023 is er geëxperimenteerd met de digitale waarschuwing in vijf gemeenten: Amsterdam, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Meijerijstad en Rotterdam. Niet alleen brachten die gemeenten de locaties van hun 190 schoolzones in kaart, maar ze maakten met de PO-raad (de sectorvereniging voor primair onderwijs) ook een database met alle informatie over de schooltijden en schoolvakanties.

    Succesvolle proef

    Wanneer automobilisten rond start en einde lesdag in de buurt reden van een schoolzone, kregen zij tijdens de proef een seintje. Ze kregen dan via de (navigatie)app een gesproken bericht of een speciale waarschuwingstekst met de boodschap: ‘Je nadert een schoolzone. Matig je snelheid.’ ANWB, Be-Mobile, Tripservice en Locatienet deelden de schoolzone-informatie via hun reisapps en GeoJunxion gebruikte de schoolzone-data voor klanten in de logistieke en automotive sector.

    Veiligere verkeersomgeving in schoolzones

    Van de 3.500 gebruikers die hebben deelgenomen aan de enquêtes in de proef, gaf ruim twee derde aan de waarschuwing waardevol te vinden. En meer dan de helft geeft aan dat ze alerter zijn en dat ze het gedrag hebben aangepast door langzamer te gaan rijden. Dat is goed voor de verkeersveiligheid, daarom wordt de proef nu landelijk mogelijk gemaakt.

    Landelijke invoer  

    In de loop van 2024 verzamelt de PO-raad de gegevens over schooltijden, vakanties en vrije dagen van alle scholen in Nederland. Die database wordt gedeeld met het Nationale Dataportaal Wegverkeer (NDW), die de taak heeft om die gegevens te combineren met de locatiedata van schoolzones. Daarna zal het NDW deze informatie toegankelijk maken voor alle navigatieapps en autofabrikanten. Hieronder valt ook de logistieke sector.

    Op die manier wordt het in heel Nederland mogelijk om een seintje te krijgen als je een schoolzone inrijdt. Dat is een veelbelovende stap in de richting van een veiligere verkeersomgeving voor kinderen rond scholen.

    Rol van TwynstraGudde

    TwynstraGudde heeft de evaluatie van de proef uitgevoerd. De evaluatie geeft inzicht in de meerwaarde van het geven van een waarschuwing aan automobilisten als ze een schoolzone naderen. Wij hebben de proef op de voet gevolgd, gesproken met deelnemende gemeenten en data-intermediairs/serviceproviders, en in samenwerking met hen een enquête onder automobilisten gehouden. Ook hebben wij een aantal lessen in beeld gebracht. Zo is een uniforme inrichting van schoolzones bijvoorbeeld belangrijk – de waarschuwing moet kloppen met wat automobilisten door de voorruit zien. En het is belangrijk om de balans te houden tussen enerzijds het vergroten van de alertheid en anderzijds het voorkomen van afleiding en een teveel aan informatie in de auto. De uitkomst van de evaluatie gaf waardevolle beslisinformatie voor het besluit over een landelijke invoer.

    Lees ook:

    Meer weten over deze proef?

    Alle mensen

    Meer weten over deze proef?

    Alle mensen