TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Van plan tot actie in de aanpak tegen jonge aanwas

    De afgelopen jaren wordt door diverse instanties een zorgwekkende trend waargenomen: een toename in ernstige criminaliteit onder jongeren. In 2022 startte het ministerie van Justitie en Veiligheid hierom met het programma ‘Preventie met Gezag’. Preventie met Gezag heeft als doel om de voedingsbodem voor (georganiseerde en ondermijnende) criminaliteit weg te nemen voor jongeren. Het Ministerie verstrekt hiervoor structurele middelen aan gemeenten en justitiële partners in de wijk. Gemeenten hebben een regierol in het ontwikkelen van een effectieve aanpak en duurzame samenwerking met ketenpartners. Adviesgroep Veiligheid van TwynstraGudde ondersteunt verschillende gemeenten bij de planvorming, uitvoering en monitoring van Preventie met Gezag.

    Toegevoegd door Annelotte de van der Schueren op 22 november 2024

    Verschillende factoren spelen een rol bij de toenemende betrokkenheid van jongeren bij (georganiseerde) criminaliteit. Factoren die niet altijd eenvoudig weg te nemen zijn. Sociaaleconomische omstandigheden, gebrek aan kansen, sociale druk en een tekort aan ondersteuning zijn hiervan voorbeelden. De gevolgen van de toename van ernstige criminaliteit onder jongeren reiken verder dan het individu. Het leidt tot (een gevoel van) onveiligheid, sociale spanningen en doet afbreuk aan de sociale cohesie. Om deze problematiek vanuit een preventieve benadering effectief aan te pakken, is het van belang dat gemeenten en haar partners niet alleen de symptomen bestrijden, maar zich vooral richten op de onderliggende oorzaken. Dat betekent dat er in ieder leefgebied van kwetsbare en/of afglijdende jongeren wordt geïntervenieerd.

    Uitdagingen in de samenwerking

    Gemeenten hebben de regie over het vormen en uitvoeren van een passend plan van aanpak. Hierin wordt gefocust op het vergroten van de weerbaarheid van jongeren, het bieden van perspectief en het stellen van grenzen wanneer dit nodig is. Deze regierol brengt diverse uitdagingen met zich mee. Gemeenten worden niet alleen gevraagd heldere plannen op te stellen, maar ook om deze te vertalen naar concrete interventies en de integrale, domeinoverstijgende samenwerking hieromheen te organiseren. Gemeenten moeten hiertoe de handen ineenslaan met onder meer zorgpartners, scholen, jongerenwerkorganisaties, RIEC’s en justitiële partners.

    Van plan tot actie in de aanpak tegen jonge aanwas

    Onze aanpak

    Wij ondersteunen gemeenten in verschillende fases binnen de aanpak van Preventie met Gezag. Dat doen we op verschillende manieren:

    • Planvorming: TwynstraGudde heeft met succes verschillende gemeenten ondersteund bij het opstellen van subsidieaanvragen en uitvoeringsplannen om ervoor te zorgen dat de beoogde doelen worden bereikt.
    • Het inrichten van een passend team: We ondersteunen bij het inrichten van een team met voldoende capaciteit, kennis en kunde. Dit kan door mensen vanuit de eigen organisatie in positie te brengen of ketenpartners onderdeel te maken van het team.
    • Samenwerking verbeteren: We adviseren over en faciliteren de samenwerking tussen de gemeente en de grote diversiteit aan samenwerkingspartners in verschillende domeinen. We zoeken naar het gezamenlijke belang vanuit de eigen doelstellingen en taken. Welke partijen moeten wanneer aansluiten en welke rollen en verantwoordelijkheden hebben zij op dat moment? Ook helpen we gemeenten om zelf de regie te pakken in de samenwerking.
    • Meewerken in de organisatie: In de rol van programmasecretaris, kwartiermaker, projectleider, (strategisch) adviseur of onderzoeker helpen we de plannen te realiseren. We brengen ervaringen en best practices vanuit andere gemeenten en partnerorganisaties mee, we begrijpen de complexiteit van de aanpak en kunnen snel schakelen tussen verschillende perspectieven om zo tot een passende oplossing te komen.
    • Monitoring: Een effectief programma vereist continue monitoring. We begeleiden gemeenten en partnerorganisaties bij (het opzetten van) een robuust monitoringssysteem. Door te leren van de resultaten en aan de hand daarvan bij te sturen, zorgen we voor voortdurend succes en verbetering.

    Verder praten?

    In samenwerking met TwynstraGudde kunnen gemeenten rekenen op een doordachte aanpak voor Preventie met Gezag, gestoeld op ervaring en expertise. Dit alles met als doel om te voorkomen dat jongeren een criminele carrière starten of om hen hieruit te halen.

    Wil je meer weten over onze ervaringen of hoe TwynstraGudde jouw gemeente verder kan helpen in de aanpak tegen jonge aanwas? Neem dan contact op met Annelotte de van der Schueren of Lotte Hulshof.

    Lees hier wat wij nog meer kunnen betekenen op het gebied van Veiligheid.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen