TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Interview Stel in complexe situaties je aannames ter discussie, dan ben je veiliger

    Een ingewikkeld probleem kun je als organisatie nog wel oplossen met een heldere probleemdefinitie en een stappenplan. Een complex probleem – met veel actoren, veel verwevenheden en veel onduidelijke relaties – is anders. Je zult met die complexiteit moeten gaan navigeren en zaken moeten gaan uitproberen. André Schaminée, partner Social design bij TwynstraGudde, stapt in de wereld van ontwerper Kees Dorst.

    Toegevoegd door André Schaminée op 8 november 2024

    ANDRÉ SCHAMINÉE Wat ziet een ontwerper die vanuit Sydney naar Nederland kijkt?

    KEES DORST Dat de dingen in Nederland heel erg goed geregeld zijn. Maar dat ze paradoxaal genoeg daardoor erg vastzitten. Veel van de werkwijzen en structuren die we hebben gekozen, passen niet meer bij de uitdagingen voor de toekomst. Maar omdat er ontzettend veel in is geïnvesteerd, wordt er hardnekkig aan vastgehouden. Kijk naar de jeugdzorg. Die is helemaal dichtgeregeld. Op een manier die je wel kunt snappen, maar die ook problematisch is. De basis voor handelen is een medisch paradigma: je moet eerst een diagnose hebben voordat je wat kunt doen. Terwijl, een jongere die opgroeit en door moeilijke tijden heengaat, dat is een continu proces. Doordat je niet meebeweegt met dit vloeiende proces, creëer je een wachttijdenprobleem. De flexibiliteit om het echt anders te doen, zit niet meer in het systeem.

    Wat daarnaast in Nederland speelt, is dat jullie zo dicht op elkaar zitten. Veel transities hebben een ruimtelijke component, en de ruimte is schaars. Dat transities allerlei verwevenheden bevatten, wordt in Nederland daarom eerder voelbaar dan in andere landen.

    AS Veel mensen associëren ontwerpers met radicale vernieuwing - hoe gaan ontwerpers eigenlijk te werk?

    KD Ontwerpers zijn bekend van de creatieve stap, de mooie plaatjes en de aansprekende uitkomsten Maar heel eerlijk: daar besteden ze maar weinig tijd aan. Ze zijn zeventig tot tachtig procent van de tijd bezig het probleem te analyseren. Ze proberen te doorzien waarom een vraagstuk vastzit en waarom het een probleem is. Wat is er al eerder geprobeerd om dit op te lossen? Waarom heeft dat onvoldoende gewerkt? Wat houdt ons tegen? Die scherpe analyse schept de basis om daarna met rede te kunnen zeggen: dit is hoe het tot nu toe gedaan is... Daar moeten we dus van weg, we gaan het probleem op een andere manier benaderen.

    Een voorbeeld is King’s Cross, het uitgaansgebied in Sydney. We werden benaderd door de gemeente. Die stelde: we hebben te maken met alcoholgebruik en met geweld. Dat werd in hun conventionele aanpak aan elkaar gekoppeld (Alcohol Related Violence). Dus: om geweld te verminderen, moet je alcoholverbruik indammen. Dat klinkt heel rationeel, alleen bleken maatregelen geen enkel effect te sorteren. Dat is niet verwonderlijk: het geweld had maar weinig met alcoholgebruik te maken.

    Gehele interview lezen?

    Download het gehele interview hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen