TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Starten met integrale wijkaanpak vraagt optimale samenwerking

    Naoorlogse wijken in Nederland met veel corporatievastgoed staan voor grote uitdagingen. Woningcorporaties hebben een opgave om de slechte energielabels verbeteren en de openbare ruimte heeft een toekomstbestendige impuls nodig. Tegelijk kampen veel gemeenten met een groot tekort aan sociale huurwoningen. Om dit gelijktijdig aan te pakken is een integrale wijkaanpak passend. 

    Toegevoegd door Sophie Hoogendijk op 7 april 2025

    Onlangs adviseerden wij, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, verschillende gemeenten over concrete kansen om meer betaalbare woningen te realiseren via verdichting. Daar speelden óók vraagstukken rondom de verouderde woningen en uitdagingen in de openbare ruimte. Ook elders in het land ondersteunen we vergelijkbare samenwerkingsvraagstukken tussen gemeente en woningcorporatie. Wat hebben we hiervan geleerd? Hoe pak je samen een integrale wijkaanpak goed op? Dit zijn volgens ons de vijf succesfactoren voor een goede start: 

    cijfers-voor-blog-01-2
    Begrijp elkaars taal en opgaven

    Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een goede ruimtelijke ordening en wegen hier verschillende aspecten in mee. Zoals bereikbaarheid, werkgelegenheid, voorzieningen, klimaatadaptatie en betaalbaarheid. Woningcorporaties richten zich vooral op hun huurders, vastgoedportefeuille en goed financieel beheer. De verdichtingsopgave is gezamenlijk, maar daar spelen óók verschillende belangen doorheen. Besteed hier bewust aandacht aan en maak dit bespreekbaar in de samenwerking. Bijvoorbeeld tijdens een goede project start-up, met de inzet van een halen-en-brengen-kaart
     
    Gezamenlijke taal leidt tot betere processen en manieren van werken. Communicatie richting huurders vraagt andere informatie en timing, dan gesprekken met omwonenden of sessies met raadsleden. Leer elkaar informeel en formeel beter kennen. Dit stopt niet na de eerste kennismaking. Organiseer samenwerkdagen, nodig elkaar uit voor belangrijke momenten (bijvoorbeeld een huurdersbijeenkomst) en/of zet in op gezamenlijke projectteams. 

    5 succesfactoren voor betere samenwerking tussen gemeente en woningcorporatie in wijken

    cijfers-voor-blog-02-2
    Schep duidelijke kaders en ambities 

    Formuleer gezamenlijke kaders en ambities. Een visie is een belangrijke stip op de horizon voor een succesvolle samenwerking. Bijvoorbeeld: het realiseren van een toekomstbestendige wijk, met 250 nieuwe betaalbare woningen, door middel van sloop- en nieuwbouw van verouderd corporatievastgoed. Deze visie geeft houvast als de belangen uiteenlopen. Zorg aan het begin van het samenwerkingsproces voor een gezamenlijk ondertekende bestuursopdracht met doelstellingen. Organiseer continu bestuurlijke overleggen om dit commitment te behouden. 

    Om te komen tot gezamenlijke kaders en ambities, moet je zelf weten wat je namens je organisatie wilt én wat (politiek) haalbaar is. Denk aan maximale bouwhoogtes of parkeernormen van de gemeente, of de investeringsmogelijkheden van de corporatie. Wijzigen de uitgangspunten onderweg? Neem de andere partij daarin mee, en maak ze zo mogelijk onderdeel van de afweging. 

    cijfers-voor-blog-03-2
    Maak de taart groter 

    Maak de taart groter met een breed perspectief op de wijkopgave, in sociale én in ruimtelijke zin. 

    Een integrale wijkaanpak vraagt oog voor de menselijke maat. Je kan de sociale opgaven in een wijk als vertrekpunt nemen, en vanuit daar bekijken welke fysieke maatregelen hieraan bijdragen. Ruimte voor ontmoeting in de openbare ruimte draagt bijvoorbeeld bij aan sociale binding. Benut elkaars kennis om deze sociale vraagstukken op te pakken. Zo komen corporaties achter de voordeur bij huurders en hebben gemeenten inzicht vanuit het sociale domein.  

    Aan de ruimtelijke kant zijn er ook koppelkansen die de taart groter kunnen maken. Woningbouw kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met verduurzaming en verbetering van de wijk. Staat er leegstand van vastgoed, of is er onderbenutte openbare ruimte in de wijk? Grondruil tussen de gemeente en woningcorporatie kan een oplossing bieden om efficiënter te verdichten. Woningen kunnen wellicht anders op de percelen gepositioneerd worden, waardoor ruimte ontstaat voor groen. Of parkeervakken kunnen door optimalere inpassing zorgen voor benodigde schuifruimte. Wellicht zijn er middelen beschikbaar vanuit de gemeentelijke meerjarenbegroting voor het beheer van de openbare ruimte, of kansrijke overheidssubsidies voor de realisatie van betaalbare woningbouw. 

    cijfers-voor-blog-04-2
    Respecteer elkaars rollen en besluitvormings­processen

    Iedere partij heeft eigen besluitvormingsprocessen. De gemeente heeft een gemeenteraad die haar bewoners vertegenwoordigt en ruimtelijke kaders vaststelt, waaraan het college uitvoering geeft. Bij de woningcorporatie neemt het managementteam de investeringsbesluiten en is er een toezichthoudende raad van commissarissen. Gemeenten en woningbouwcorporaties zijn gelijkwaardig in de samenwerking, maar niet gelijk. 

    Dit betekent dat het zeggenschap verdeeld is. De gemeente gaat niet over de investeringsbesluiten van woningcorporaties, en de woningcorporatie besluit niet over infrastructuur van de gemeente. Begrijp en respecteer elkaars verantwoordelijkheden om het proces soepel te laten verlopen. Neem elkaar ook mee in (politiek-) bestuurlijke veranderingen en reguliere werk- en besluitvormingsprocessen.  

    Ken de verschillende financiële systemen en beleidscycli waar gemeenten en woningcorporaties mee te maken hebben. De gemeente heeft een vastgestelde meerjarenplanning voor de vervanging van riolering. Als een woningcorporatie haar woningen wil voorzien van elektrische warmtepompen moeten de netaansluitingen misschien verzwaard worden, waarvoor de straat óók open moet. Laat de verschillende werkzaamheden slim op elkaar aansluiten, om daarmee de overlast voor de bewoners te beperken en kosten te besparen.  

    Cijfer - 05
    Bepaal samen de route voorwaarts 

    Bij een goede start hoort ook doorkijken naar het vervolg. Bepaal samen de processtappen en mijlpalen waar naartoe gewerkt wordt. Een goed doordachte routekaart of ontwikkelstrategie maakt duidelijk wat er nodig is en wie verantwoordelijk is. Afspraken maken over rollen en verantwoordelijkheden tot realisatie en beheer is essentieel voor een goede integrale wijkaanpak. De routekaart creëert overzicht en zorgt voor helder inzicht in de benodigde capaciteit van beide partijen. Ook zorgt dit voor houvast zodat de samenwerking op koers blijft. Stuur zo gezamenlijk op de bepaalde route en het te maken tempo. 

    Conclusie 

    Een succesvolle samenwerking tussen gemeente en woningcorporatie begint met een goed begrip van elkaars opgaven, gezamenlijke kaders, respect voor elkaars processen en een goed uitgewerkte routekaart. Ga creatief om met opgaven en de fysieke ruimte. Met deze succesfactoren kunnen gemeenten en woningcorporaties een integrale impuls geven aan een bestaande wijk én meer betaalbare woningen realiseren. 

    Ben je benieuwd hoe wij je gemeente of woningcorporatie kunnen ondersteunen bij een woningbouwopgave? Heb je vragen over het starten van dit soort samenwerkingen? Neem dan contact met ons op. 

    Neem contact op

    Alle mensen

    Neem contact op

    Alle mensen