TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Rekenkameronderzoek naar gemeentelijk vastgoedbeheer

    Meer inzicht in de staat van het gemeentelijk vastgoedbeheer, dat was de ambitie van de Rekenkamer Hilversum. TwynstraGudde voerde een onderzoek uit waardoor de Rekenkamer aanbevelingen kon formuleren voor het verbeteren van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het beheer van gemeentelijk vastgoed.

    Toegevoegd door Wicher Schönau op 2 november 2017

    Het vastgoed van gemeenten staat in de belangstelling. Onder gemeenten is het bewustzijn gegroeid dat het bezit en beheer van de eigen gebouwen aanzienlijke kosten met zich meebrengt en dat hierover verantwoord moet kunnen worden.

    De opdracht

    De Rekenkamer Hilversum had de wens om de gemeenteraad meer inzicht te bieden in de staat van het vastgoedbeheer. Een onderzoek naar het vastgoedbeheer, uitgevoerd door TwynstraGudde, diende een aanvulling te zijn op het doelmatigheidsonderzoek naar vastgoedtransacties dat het college van B&W in 2016 had laten uitvoeren.

    Onze visie

    Ondanks de vaak negatieve beeldvorming rond het gemeentelijk vastgoedbeheer, is onder gemeenten de laatste jaren een sterke professionalisering doorgevoerd. Tegenwoordig kent 60% van de grote gemeenten een centrale vastgoedafdeling. Toch is niet gezegd dat deze afdelingen over adequate sturingsinformatie over het vastgoed beschikken. De ervaring leert namelijk dat het komen tot betrouwbare en actuele informatie over zowel het vastgoed als het gebruik ervan jaren duurt. En daarmee is de vraag aan de orde welke informatiepositie de gemeenteraad in de tussentijd heeft; de basale verantwoording over vastgoed moet wel kunnen plaatsvinden.

    'De ervaring leert dat het komen tot betrouwbare en actuele informatie over zowel het vastgoed als het gebruik ervan jaren duurt.'

    Onze aanpak

    De focus van dit onderzoek lag op de doelmatigheid en doeltreffendheid van het vastgoedbeleid door de gemeente Hilversum. Enerzijds hebben wij ons gericht op de kwaliteit van de vastgoedinformatie (omvang en waarde van de portefeuille). Anderzijds was een blik op de praktijk gewenst. Daarvoor is een drietal casussen onderzocht: maatschappelijke accommodaties in bezit en beheer van de gemeente. Onderzocht zijn de afwegingen die bij de inzet van het vastgoed voor beleidsdoelen gemaakt worden, en vervolgens de wijze waarop gestuurd wordt op doelmatig beheer.

    Voor een rekenkameronderzoek is een zorgvuldige onderzoeksmethode belangrijk. Wij hebben dit onder andere gewaarborgd door:

    • Van tevoren een normenkader vast te stellen
    • Het principe van hoor en wederhoor toe te passen.

    Doordat wij onderzoekers hebben ingezet met praktijkervaring in het vastgoedbeheer bij gemeenten, zijn onze aanbevelingen sterk gericht op de uitvoerbaarheid: kan de ambtelijke organisatie hier werkelijk mee aan de slag? Zodat de raad weet dat het vastgoedbeheer ook daadwerkelijk naar een hoger plan gebracht kan worden.

    Het resultaat

    Onze onderzoekrapportage is door de Rekenkamer gebruikt om conclusies en aanbevelingen te formuleren voor de gemeenteraad van Hilversum. Het eindrapport is te vinden op de website van de rekenkamer Hilversum.

    Waarom TwynstraGudde?

    Adviseurs van TwynstraGudde hebben veel ervaring met rekenkameronderzoek in het algemeen en onderzoek naar gemeentelijk vastgoed in het bijzonder. Onze adviseurs zijn betrokken, met een goed gevoel voor de verhoudingen in een politiek-bestuurlijke omgeving, maar met een onafhankelijke, kritische blik.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen