TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Projectmanagement – je onderscheiden met drie essentiële eigenschappen

    Zachte vaardigheden zijn voor projectmanagers in de zorg minimaal net zo belangrijk als harde vaardigheden. Misschien zijn ze zelfs belangrijker. De zorg is immers mensenwerk. Een goed idee, een perfect plan, voldoende budget en mandaat is niet voldoende voor een succesvolle verandering. Ook de veranderkundige vaardigheden zijn keihard nodig. In dit blog neem ik je graag mee in drie ‘zachte’ vaardigheden die een goede projectmanager moet hebben om een verandering tot een succes te maken.

    Toegevoegd door Paul Boon op 16 september 2020

    Elke projectmanager zet standaard zijn ‘harde’ vaardigheden in. Je wilt immers dat de beoogde uitkomsten van het project er daadwerkelijk komen. Maar om grip te houden op de kernprocessen in je project, moet de projectmanager ook ‘zachte’ vaardigheden inzetten, zoals goed kunnen communiceren, kunnen verbinden, relaties onderhouden, (organisatie)sensitiviteit en teamontwikkeling.

    De vier processen van projectmanagement

    Om in een project de voortgang erin te houden en de werkzaamheden te coördineren, is er projectleiderschap nodig. Een project succesvol leiden, vraagt van de projectmanager doorlopende aandacht - in de visie van TwynstraGudde – voor vier kernprocessen:

    1. De methode: stapsgewijs en resultaatgericht toewerken naar het eindresultaat.
    2. De organisatie: de ‘formele’ ophanging (incl. mandaat) van het project in de organisatie.
    3. Het team: de kunst om een (tijdelijk) projectteam succesvol te laten samenwerken.
    4. De omgeving: het tijdig, actief en gericht, betrekken van de omgeving.
    projectmanagement in de zorg

    Projectmatig werken is aan de ene kant een puur methodische, rationele manier van werken. Aan de andere kant is het meer een ambacht die bevlogen projectmanagers zich eigen hebben weten te maken. Het gaat om precisie en maatwerk. Ze werken met passie en streven naar een optimaal projectverloop. Uitzonderlijke projectmanagers blinken in mijn ogen uit in drie essentiële zachte eigenschappen: intuïtie, empathie en perspectief.

    1. Intuïtie - zonder kom je er niet

    Projecten functioneren bijna altijd in een omgeving die bol staat van verrassingen, verwarring en toevalligheden. Dat maakt het onmogelijk alles nauwgezet te voorspellen en te plannen. Professioneel projectmatig werken is niet puur methodisch werken en het opstellen en volgen van plannen. Ervaren projectmanagers hebben geleerd te luisteren naar een belangrijke, zachte vorm van sturing: hun intuïtie.

    2. Empathie – ook bezorgd zijn om de mens, niet alleen het resultaat

    Het vermogen om de gevoelens van anderen tijdig te herkennen en te delen - is één van de belangrijkste instrumenten in de gereedschapskist van een projectmanager. Het vermogen om een omgeving te creëren waarin mensen zich veilig voelen en vertrouwen hebben in elkaar. Zodat de mensen, maar ook het project zelf er beter van worden. Zowel binnen de projectorganisatie, als daar omheen. De test daarbij: als je iemand vraagt hoe hij zich voelt bij dit project, kan het je dan echt schelen?

    3. Perspectief – begrijpen wat (geen) houvast biedt

    De projectmanager moet een aansprekend perspectief kunnen creëren, waarom het project nu en op deze wijze wordt uitgevoerd. Wat is de basis van de opgave, de noodzaak en het nut. Welke impact gaat de verandering hebben en hoe gaat de toekomst eruitzien? Dat perspectief leidt onherroepelijk ook tot afwijkende perspectieven en biedt zo een kijkglas op (mogelijke) spanningen en irritaties t.a.v. het project. Botsende perspectieven (en de soms daarbij gepaarde conflicten) zijn vaak nodig helder te krijgen waar je project geen houvast biedt of bijgesteld moet worden.

    Lees meer over de kracht van projectmatig werken in de zorg

    Meer weten?

    Projectmanagement in de zorg is – net als de zorg zelf – mensenwerk. Projectleiderschap was, is en blijft nodig om het werk van mensen te coördineren. Veel projectleiders lijken zich niet erg bewust van hun eigen stijl te zijn, waar potentieel ligt tot verbetering of welke ‘zwakheden’ gecompenseerd moeten worden door anderen.

    Met onze ervaring, kennis en expertise helpen wij je graag je ambacht als projectmanager te ontwikkelen. Bijvoorbeeld in één van onze trainingen, workshops of met behulp van (persoonlijke) coaching. Heb je hier behoefte aan? Neem dan contact met mij op.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen