TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Interview Optimalisatie van het huidige watersysteem is niet langer genoeg

    Aan de oppervlakte zie je het niet en het drinkwater is van goede kwaliteit. Toch voldoen de Nederlandse wateren bij lange na niet aan de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water. En die doelstellingen moeten in 2027 zijn gehaald. Lukt dat niet, dan dreigt een ‘tweede stikstofcrisis’. Waarom lukt het ons al decennia niet om te zorgen
    voor gezond, schoon en veilig water? Moeten we het huidige watersysteem optimaliseren met strengere regels en strenger toezicht? Of is er ook een ‘watertransitie’ nodig? Evelien van der Kuil, managing
    partner Water en Klimaat bij TwynstraGudde, sprak met Karin Sluis, lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, die pleit voor een fundamentele discussie over de waarden van ons watersysteem.

    Toegevoegd door Evelien van der Kuil op 6 november 2024

    In de wandelgangen van overheid, industrie, landbouw en maatschappelijke organisaties wordt met de nodige schrik gesproken over een mogelijke ‘tweede stikstofcrisis’. De Kaderrichtlijn Water (KRW), die in 2000 van kracht werd, heeft als doel de kwaliteit en kwantiteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. Daarvoor zijn doelstellingen geformuleerd die in 2027 moeten zijn behaald. Maar zoals het ernaar uitziet, gaat ons dat in Nederland niet lukken.

    Mogelijke consequenties: boetes en sancties vanuit de EU. Maar je kunt ook juridische procedures verwachten die zorgen dat vergunningen worden ingetrokken voor bijvoorbeeld het gebruik van grondwater voor agrarische doeleinden, of het lozen van afvalwater door de industrie. Net zoals bij stikstof zouden in gebieden door het land allerlei bedrijfsmatige activiteiten stil kunnen komen te liggen. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) bracht voorjaar 2023 het advies Goed water goed geregeld16 uit. Daarin analyseert de Rli waarom het halen van de KRW-doelen de afgelopen decennia niet lukte: gebrek aan urgentiegevoel bij overheden en samenleving, te vrijblijvende afspraken tussen overheden onderling en gebrekkige invulling en uitvoering van beleid.

    De raad doet ook aanbevelingen waarmee de doelen alsnog gehaald zouden kunnen worden, zij het later dan 2027. Zoals: het aanscherpen van regels voor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen het lozen van gevaarlijke stoffen en waterschappen verplichten om rioolwaterzuiveringsinstallaties te verbeteren en voldoende fysieke ruimte te reserveren voor drinkwaterwinning. Maar ook alle grond- en oppervlaktewateronttrekkingen vergunningsplichtig maken in gebieden waar risico op watertekort bestaat en de veestapel verminderen.

    Meer nodig

    Evelien merkt op dat er een flink aantal verplichtende maatregelen wordt voorgesteld. ‘Maar, als die aanbevelingen worden overgenomen, zijn we er dan? Of is er meer nodig?’ Karin: ‘Met het advies zeggen we: dit moet je in ieder geval doen om enige kans te maken om de KRW-doelen te halen en juridische gevolgen af te wenden.

    Gehele interview lezen?

    Het gehele interview download je hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen