TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Blog Nieuwe opgave voor procesautomatisering waterschappen door nieuwe richtlijnen afvalwater

    Waterschappen hebben rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) geoptimaliseerd om organische stoffen zoals nitraat en fosfaat te verwijderen, hiermee is een grote slag gemaakt in het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Echter bevat afvalwater steeds meer nieuwe stoffen zoals microverontreinigingen. Met de herziening van de Europese richtlijn stedelijk afvalwater worden de kwaliteitseisen en rapportage eisen strenger op dit gebied.

    Toegevoegd door Sam-Peter Bakker op 19 februari 2025

    Deze complexe vraagstukken, vragen om complexe oplossingen waar automatisering een belangrijke rol in gaat spelen. Waar traditionele Operational Technology (OT) oplossingen dit niet zelfstandig kunnen bieden, is aanvullende inzet van Information Technology (IT) nodig, denk hierbij aan algoritmiek, complexe realtime berekeningen en de inzet van kunstmatige intelligentie. De werelden van OT en IT raken hierdoor meer en meer met elkaar verweven. Hierdoor ontstaan er naast allerlei voordelen ook nieuwe risico's en kwetsbaarheden.

    Microverontreinigingen

    Recent is de herziening van de Europese richtlijn stedelijk afvalwater definitief geworden. De Europese Commissie heeft besloten dat naast het verder terugdringen van fosfaat en stikstof ook allerlei microverontreinigingen uit het afvalwater gehaald moeten worden. Microplastics, resten van medicijnen en cosmetica, moeten aantoonbaar en gerapporteerd kunnen worden. Zodat het zuiveringsproces geoptimaliseerd kan worden om ook goed voor deze stoffen te laten werken. In de praktijk wordt dan gesproken over een ‘vierde’ zuiveringstrap.

    Nieuwe opgave voor procesautomatisering waterschappen door nieuwe richtlijnen voor stedelijk afvalwater

    Meten is weten

    Het OT-systeem stuurt het zuiveringsproces aan, optimaliseert het en meet de effectiviteit van het proces. Dit gebeurt realtime en regelt apparatuur zoals pompen, kleppen en andere instelbare onderdelen volautomatisch bij. In de ideale wereld zou dit ook het geval zijn bij microverontreinigingen als medicijnresten in het afvalwater. Echter medicijnresten kunnen echter niet realtime in het veld gemeten worden. De vierde zuiveringsstap is daarom niet eenvoudig aan te sturen door middel van sensoren en OT-sturing. Er wordt gebruik gemaakt van complexe algoritmiek en digital twin simulaties. De digital twin, die de fysische chemische processen in een zuivering nauwkeurig simuleert, vereist IT hardware en software.

    OT ontmoet IT

    En daar zit precies de uitdaging. Want zodra de OT en de IT, die nodig is voor de digital twin, met elkaar gaat verbinden, voeg je kwetsbaarheden toe. IT-applicaties zijn essentieel anders dan OT-applicaties in termen van robuustheid, distribueerbaarheid en complexiteit, maar ook kwetsbaarheden op het gebied van mens en proces. In het IT domein worden andere ontwikkel- en beheerprocessen gebruikt dan in het OT-domein.

    En dan is er nog niet gekeken naar de cybersecurity risico’s. Want OT-installaties zijn niet ontworpen om met IT-applicatie en het internet te verbinden. Realiseer je zo’n verbinding wel, dan zul je specifieke maatregelen moeten nemen. Met BIO2 en NIS2 in het vooruitzicht, wordt het belang van een helder overzicht van OT en IT-samenhang nog meer aangescherpt.

    Neem de juiste maatregelen

    Maar welke maatregelen? Dit is in elke situatie verschillend en hangt dus sterk af van jouw situatie: Hoe ziet de netwerkarchitectuur eruit? Welke procesautomatisering gebruik je? Wat is de IT-kennis van de mensen die in de OT-omgeving werken en omgekeerd en op welk vlak moeten ze worden bijgespijkerd? Hoe ga je om met veranderingen?

    Het zijn maar een paar onderwerpen op een lange lijst van thema’s die een rol spelen als je de OT-omgeving van waterschappen gaat verbinden met de IT-omgeving.

    Wil je weten waar jij in jouw situatie rekening mee moet houden? Neem direct contact met mij op of laat een bericht achter via onderstaand formulier.

    Dit artikel is in samenwerking met Léon Huijsdens, Principle Consultant bij ICT Group geschreven.

    Stel je vraag over waterkwetsbaarheid

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen