TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Lessons learned inzet kunstenaars voor maatschappelijke vraagstukken

    In het maatschappelijk programma Piet Mondriaan 150 – De Mondriaan Turnlabs – hebben we samen met Amersfoort-in-C en The Turn Club onderzocht hoe kunst een bijdrage kan leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Niet door de kunstenaar aan tafel te zetten en te laten meedenken, maar door de kunstenaar de koers te laten bepalen. In de publicatie ‘Lessons Learned’ hebben we de inzichten en dilemma’s van het project gebundeld. Ik licht hieronder drie lessen uit, die ook voor onze eigen social design praktijk relevant zijn. 

    Toegevoegd door Pim Meijer op 31 mei 2023

    Download hieronder de publicatie voor meer informatie over het project en alle geleerde lessen.

    mondriaan-lessons learned mock up2

    Download de publicatie 'Lessons Learned'

    Vertrek vanuit een waarde

    Maatschappelijke vragen worden steeds complexer en polarisatie heeft in veel van deze vragen terrein gewonnen. Verbinding kan dan, zelfs als er tegengestelde standpunten of belangen spelen, ontstaan door het vinden van gedeelde waarden (zie ook vuistregel 4 in het essay ‘Werken aan transities’ van André Schaminée). In veel van onze projecten definiëren we gedeelde waarden om nieuw perspectief te vinden. In de Mondriaan Turnlabs waren drie van dit soort waarden het vertrekpunt en kregen drie kunstenaars de vrijheid om deze waarden te onderzoeken. 

    Het bood een unieke kans om een maatschappelijke waarde te voorzien van een groot aantal betekenislagen. Als je vervolgens een concrete maatschappelijke vraag tot deze betekenislagen verhoudt, is er kans dat je een nieuwe laag verbinding vindt met een ander, die misschien wel een heel ander standpunt heeft dan jij. Is de vraag waaraan jij werkt gepolariseerd of erg complex? Een kunstenaar kan vanuit een waarde zorgen voor verbinding.

    Van inzicht naar nieuwe ruimte

    We zijn gewend om projecten in te richten volgens een planning, die voorzien is van hele duidelijke mijlpalen. Op deze manier weten we precies wanneer we waaraan toe zijn, en dat geeft houvast. De Mondriaan Turnlabs lieten ons zien dat deze invulling van tijd in het proces ook anders kan worden ingevuld. De kunstenaars werkten niet van mijlpaal naar mijlpaal, maar eerder van inzicht naar nieuwe ruimte. Het definiëren van een mijlpaal in de tijd betekent ook dat je beperkt bent tot de inzichten die je op dat moment hebt. De kunstenaar werkt echter intuïtief door tot een inzicht ook daadwerkelijke nieuwe (onderzoeks)ruimte creëert, en dat moment laat zich niet voorspellen. Zouden we dit proces van de kunstenaar vaker aandurven als we werken aan vragen die vast lijken te zitten? Het zou zomaar kunnen zorgen voor een doorbaak.

    Engagement centraal

    Nog een aspect dat ons houvast geeft in projecten is het toebedelen van een rol. De projectleider, de projectassistent, de expert, de bestuurlijk verantwoordelijke. De Mondriaan Turnlabs vertrokken, zoals we eerder zagen, vanuit waarden. Dit bood betrokkenen vooraf ook niet het kader van een vastomlijnde rol, maar wel de mogelijkheid om hun persoonlijke betekenis van de centrale waarde, of hun persoonlijk engagement of verlangen in te brengen. En zeg nou zelf; als je voelt dat jouw engagement aansluit bij een project, voel je je dan niet sterker betrokken? De kunstenaar blijkt een meester in het aanboren en benutten van engagement bij zichzelf, én bij de ander. De energie die dit oplevert, kan ervoor zorgen dat mensen een stapje extra zetten, of zelfs hun gedrag veranderen. En laat gedragsverandering nou net een sleutelelement zijn bij veel van de grote transities in deze tijd…

    Wil je meer weten over de social design aanpak? Of hoe deze aanpak werkt voor jouw vraagstuk? Vul dan onderstaand formulier in en ik neem op korte termijn contact met je op.

    Ja, ik wil meer weten

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen