TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Interview Hoe sneller beleid veroudert, des te beter ben je bezig

    De voorkant van het Liber Amicorum bij het afscheid van prof.dr.ing. Geert Teisman – op 6 oktober 2023 op de Erasmus Universiteit in Rotterdam – toont een weidse lucht met daarin heel veel vogels. Geen zwermen die als compacte eenheden door het luchtruim scheren. Nee, deze vogels lijken daar op het moment dat de fotograaf afdrukte, vrij willekeurig en vrij rond te vliegen. En toch zit er een vermoeden van samenhang en eenheid in het beeld. In die vogels kun je met weinig moeite de talrijke ideeën van Geert Teisman zelf zien. Marco van Lente, partner Ruimte, Wonen en Economie bij TwynstraGudde, gaat in gesprek met Geert Teisman over de complexiteit van de moderne
    wereld. Over het onvermogen van de overheid om die complexiteit te (be)vatten in beleidsterreinen. En over de mogelijkheden die er wél zijn om betekenisvol om te gaan met die complexiteit.

    Toegevoegd door Marco van Lente op 8 november 2024

    MARCO VAN LENTE Je afscheidsrede had als titel ‘Complexiteit als realiteit waarmee bestuurders en bestuurskundigen worstelen’. Wat is de strekking van dat betoog?

    GEERT TEISMAN In de ogen van de overheid bestaat de wereld uit problemen en oplossingen. Met de overheid zelf als problem solver. Eerst bepaal je wat het probleem is. Daarna zorg je dat je het probleem begrijpt en bedenk je er een oplossing voor, en die giet je vervolgens in een aanpak. Dat is het beleid en de maatregelen die daaruit voortvloeien. Die maatregelen voer je uit - binnen een bepaalde tijd en een bepaald budget. En als de maatregelen aan het einde van die beleidsperiode zijn uitgevoerd, dan is ook het probleem opgelost.

    ML Ik mis nog de realiteit en de worsteling uit de titel.

    GT Precies! Want deze zogeheten ‘rationale aanpak’ werkte mogelijk nog wel in de vorige eeuw. En nog steeds wel als het gaat om een eenvoudig probleem zoals de plaatselijke afvalophaal. Maar schiet tekort in onze moderne wereld die in hoog tempo veel complexer is geworden. Als organisaties zijn overheden niet meegeëvolueerd met die complexiteit. Ze hollen van crisis naar crisis en blijven gericht op simpel system thinking and acting. Ze zetten adviesopdrachten uit die vooral kortetermijnproblemen willen oplossen. Denk aan: zoveel stikstofreductie in 2030, of: 100.000 woningen per jaar. Die ingrepen wekken de illusie dat ze helpen, maar ze ontnemen het zicht op wat feitelijk nodig is: transitie-denken en transitie-doen.

    ML Een voorbeeld?

    GT Tegenwoordig hebben we het in het sociale domein veel over het multiprobleemgezin – een begrip dat overigens al zo’n twintig jaar wordt gehanteerd, ook door beleidsmakers. Zo’n gezin kampt soms al generaties lang met een combinatie van sociaal-economische en psychosociale problemen. Er is geen werk, er is armoede, gezinsleden hebben psychische problemen, er is een ongezonde leefstijl, er zijn schulden, criminaliteit speelt een rol, kinderen gaan niet naar school, en zo kun je nog even doorgaan.

    Die problemen spelen allemaal op elkaar in en zo ontstaan er vicieuze cirkels die zich niet houden aan de grenzen van beleidsterreinen zoals Justitie, Werk en Inkomen, Financiën, Gezondheid en Wonen. Het is niet zo dat de overheid dit niet ziet. Het feit dat we het hebben over multiprobleemgezinnen, getuigt van het inzicht dat het hier gaat om problemen die het individu overstijgen en die je niet los van elkaar moet zien. Maar toch bestaat het beleid nog grotendeels uit projecten, programma’s en nieuwe aanpakken, die allemaal ingrijpen op het thema binnen het eigen beleidsdomein. Want daarvoor ben je als uitvoerend ambtenaar aan zet. Zo krijg je een wirwar aan interventies – van het programma ‘Scheiden zonder schade’ tot ‘Zorg voor de jeugd’ tot ‘Kansrijke start’ – die langs elkaar heen werken of elkaar in de weg lopen, en waar het betreffende gezin gek van wordt.

    Gehele interview lezen?

    Download het gehele interview hieronder.

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen