TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Artikel Hoe reflexieve monitoring helpt bij het leren

    Pilots in transities zijn fundamenteel anders dan ‘klassieke’ pilots. Dat vraagt ook om een andere manier van monitoren. Reflexieve monitoring; waarbij de focus niet op cijfers ligt, maar op leren. Aan de hand van praktijkervaringen bij het Programma Aardgasvrije Wijken licht ik toe hoe je deze manier van monitoren opzet en wat het oplevert.

    Toegevoegd door Marieke Blekemolen op 6 november 2024

    Foto: Kick Smeets

    Om transities een stap verder te brengen worden vaak pilots opgezet. Alleen: waar ‘klassieke’ innovatie-pilots gericht zijn op het testen van een oplossing voor een helder gedefinieerd probleem, ligt dat bij transitie-pilots een stuk complexer. Transitie-pilots beperken zich vaak niet tot één organisatie, maar hebben vele verschillende betrokken partijen. Deze pilots zijn explorerend, gericht op de langere termijn en de uitkomsten kunnen onvoorspelbaar zijn. Het moet anders, maar hoe? Vaak is er eerder sprake van tussenuitkomsten, dan van definitieve uitkomsten.

    Dit alles brengt uitdagingen met zich mee, ook voor de manier waarop je de resultaten van dit type pilots kunt meten. Want waar klassieke monitoring ervan uitgaat dat je de gewenste resultaten en effecten kunt vatten in een set meetbare indicatoren, is dit nou precies níet goed mogelijk bij transitie-pilots. Het doel is immers niet om een vooraf gedefinieerd resultaat te behalen. Maar juist om te leren wat wel en wat niet werkt, om zo stapje voor stapje verder te komen. Hoe monitor je dan wel?

    Het monitoringsdilemma in de praktijk

    Bij het Programma Aardgasvrije Wijken deed zich deze uitdaging in de praktijk voor. Dit programma is opgezet om via pilots (proeftuinen) te leren hoe wijken de overstap kunnen maken van gas naar een duurzame energievoorziening. Al snel na de start van het programma ontstond de behoefte aan een monitor. Hier was binnen het programma zelf behoefte aan, onder meer om zicht te houden op de leerervaringen binnen de proeftuinen.

    Ook speelde dat een aantal politieke partijen kritisch was, en zicht wilde houden op de aantallen aardgasvrij gemaakte woningen. Het gevaar lag op de loer dat het programma op aantallen zou worden afgerekend. Dit maakte het extra belangrijk om haar bijdrage op een passende manier zichtbaar te maken voor de buitenwereld. Maar hoe monitor je de voortgang van een leerproces? Ook nog eens een leerproces gericht op iets ingewikkelds als een systeemverandering - waarbij de weg ernaartoe op voorhand niet duidelijk is?

    Gehele artikel lezen?

    Download hieronder het gehele artikel.

     

    Handelen in transities

    Dit artikel is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

     

    Wil je reflexieve monitoring zelf toepassen? Reflexieve monitoring is één van interventies die wordt uitgelicht in De Transitiegids. Een boek met 40 interventies en praktijkverhalen die helpen om met kleine, maar impactvolle stappen beweging te creëren in grote maatschappelijke transities. Download de interventie.

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen