TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Het belang van betrokken moederorganisaties voor het slagen van een samenwerking

    Eén van de inzichten uit het Whitepaper ‘Samenwerken in de aanpak van ondermijning: Maar hoe dan?’ is het belang van betrokken moederorganisaties. Maar wat betekent dat precies, en waarom is het belangrijk?

    Toegevoegd door Sanne Groothuis op 20 januari 2022

    Moederorganisaties zijn de organisaties waar de medewerkers van het samenwerkingsverband in dienst zijn. De betrokkenheid van deze organisaties uit zich in verschillende aspecten. Ten eerste uit het zich in voldoende mandaat van de vertegenwoordigers van de organisaties. Ten tweede moet blijken dat de betrokken teams, het management en/of het bestuur binnen de afzonderlijke moederorganisaties de samenwerking ondersteunen en faciliteren.

    Mandaat om te handelen

    Betrokkenheid in de vorm van mandaat is belangrijk, omdat bij gebrek aan mandaat continu ruggenspraak nodig is, wat leidt tot gebrek aan daadkracht. Hiermee kan het behalen van de doelen van de samenwerking – en daarmee het samenwerkingsverband zelf – onder druk komen te staan. In de aanpak van ondermijning is bijvoorbeeld duidelijkheid over het mandaat van vertegenwoordigers van de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIECs), gemeenten, maar ook opsporingsinstanties en inspectie, belangrijk om niet te verzanden in overleggen over in plaats uitvoering van een aanpak.

    Het belang van betrokken moederorganisaties voor het slagen van een samenwerking

    Gedragen samenwerking

    Betrokkenheid in de vorm van een gedragen samenwerking binnen de afzonderlijke organisaties is van belang, omdat anders het risico ontstaat dat de bereidheid verdwijnt om in de samenwerking te investeren. De personen die actief bijdragen aan de samenwerking hebben steun nodig van hun leidinggevenden, maar ook van hun collega’s voor de inbreng van expertise en de uitvoering van activiteiten. Een aanpak die sterk gebonden is aan personen die primair betrokken zijn bij het samenwerkingsverband kan risico’s met zich meebrengen voor het duurzaam slagen van de samenwerking. Hoewel persoonlijke motivatie van bijvoorbeeld een wijkagent en een gemeentelijk beleidsmedewerker om aan de slag te gaan met het aanpakken van ondermijning in hun regio van enorme meerwaarde is, is voor de borging van een dergelijk initiatief nodig dat deze motivatie breder wordt gedragen.

    Dit alles betekent dat goed moet worden nagedacht over de wijze waarop de moederorganisaties betrokken worden. Dit kan bijvoorbeeld door hen een plek te geven in de governancestructuur. Maar bijvoorbeeld ook door te zorgen dat de vertegenwoordigers hun eigen organisaties periodiek op de hoogte houden van de voortgang, tussenresultaten en belangrijke ontwikkelingen.

    Meer weten?

    Meer weten over de rol van moederorganisaties in samenwerkingsverbanden in de aanpak van ondermijning? Wij gaan graag in gesprek!
    Het whitepaper over de samenwerking tussen organisaties bij het voorkomen en bestrijden van ondermijning is via onderstaande button te downloaden.

    Download whitepaper Samenwerken in de aanpak van ondermijning

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen