TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Portfoliomanagement is een kwestie van ambtelijk ondernemerschap

    Voor goed portfoliomanagement is het noodzakelijk dat ambtenaren denken en handelen in de strategische doelen van hun organisatie en daarmee waarde creëren voor de gemeente. Dit noemen we ambtelijk ondernemerschap. Wij ervaren in onze opdrachten dat het belang van het denken in strategische doelen en het ondernemend handelen een breed draagvlak nodig heeft binnen de gemeentelijke organisatie. Maar ondernemend handelen in een gemeente, hoe doe je dat?

    Toegevoegd door Frank Velthuis op 13 januari 2021

    Het belang van het denken in strategische doelen en het ondernemend handelen moet worden gestimuleerd en uitgedragen bij het implementeren of optimaliseren van portfoliomanagement. Pas dan draagt portfoliomanagement optimaal bij aan de gemeente.

    Het collectief strategisch bewustzijn

    Het is belangrijk om organisatiebreed te denken en het collectieve resultaat voorop te stellen. Dat betekent dat je niet stuurt op individuele resultaten, niet op afdelingsresultaten of die van directies, maar dat je stuurt op de maximale waarde voor de gemeente. In het integrale portfolio wordt daarom bepaald of een activiteit voldoende waarde creëert en wordt de volgorde van activiteiten afgestemd. Het integrale portfolio is daarmee een gemeentebrede afspraak over de inzet van beschikbare middelen.

    Gemeentelijk portfoliomanagement

    Portfoliomanagement als methode voor optimaal resultaat

    Om ruimte te geven aan ondernemend handelen is het noodzakelijk dat het gemeentelijk bestuur kaders voor de portfolio meegeeft. Een ambtenaar is vervolgens aan zet. In het behalen van maximale waarde voor de gemeente wordt hij/zij ondersteund door een portfoliomethodiek. Een methodiek die de selectie van een optimale inzet van middelen regelt. Met de methodiek wordt de inzet van middelen afgewogen en voorzien van de uitgangspunten om vervolgens door afdelingen, programma- en projectteams uitgevoerd te kunnen worden. Binnen het portfoliomanagement ziet de portfoliomanager toe op een continue en optimale inzet van middelen door het portfolio te monitoren en bij te sturen waar nodig. Als bruggenbouwer met oog voor het organisatiebreed denken, is de portfoliomanager de spin in het web. Ook is de portfoliomanager verantwoordelijk voor een ordentelijk proces en tijdige besluitvorming over het portfolio over de optimale inzet van de beschikbare middelen.

    Wil je ook optimaal resultaat halen uit je projecten en programma's? Volg de 1-daagse training.

    De ambtelijk ondernemer

    Naast het introduceren van nieuwe producten en werkwijzen, wordt er met portfoliomanagement gewerkt aan het strategisch bewustzijn van de organisatie. Hiermee gaat het implementeren van portfoliomanagement ook over het introduceren van ondernemerschap, actie-, resultaat- en doelgericht denken en handelen. Daardoor is het niet te vatten in één resultaat en één middel om daar te komen. 

    Ambtelijk ondernemerschap in de organisatie zorgt ervoor dat je optimaal rendement kunt realiseren en een verbetering en vernieuwing aangaat.

    Tien succesfactoren

    Wij hebben een whitepaper geschreven over de grondbeginselen van succesvol portfoliomanagement. Structureer je informatie voor een goede afweging is één van de succesfactoren. Aan de hand van tien succesfactoren en praktijkcases heb je praktische handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan. Download het whitepaper hieronder.

    New call-to-action

    Wil je na het lezen van dit blog verder praten over wat portfoliomanagement voor jouw gemeente kan betekenen? Contact één van ons voor een vrijblijvende (digitale) koffieafspraak.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen