TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Geef slimmer geld uit aan innovatie

    Innovatie is volgens de politiek het magische middel om alle problemen op te lossen. Ook voor het onderwijs. Vernieuwing is ook hard nodig in het onderwijs, dus dat is niet vreemd. De nieuwe generatie vraagt nou eenmaal andere lesmethodes en een hybride omgeving om effectief te kunnen leren. De vraag is dan alleen hoe dan? Ik geef je vijf tips om innovatie efficiënt in te richten binnen jouw onderwijsorganisatie.

    Toegevoegd door Sem Boersma op 31 oktober 2024

    cijfers-voor-blog-01-2Richt innovatiemanagement in

    Richt innovatiemanagement in, is mijn advies. Met innovatiemanagement krijg je zicht op waar je mee bezig bent, kun je snel bijsturen en werk je alleen aan projecten die bijdragen aan je doelstellingen. Maak bijvoorbeeld een dashboard met een aantal statistieken over het innovatieportfolio. Bepaal voor jouw organisatie de belangrijkste speerpunten waar vernieuwing nodig is. Hiermee bespaar je in ieder geval veel geld door innovaties die niet passen bij jouw organisatie tijdig te stoppen.

    cijfers-voor-blog-02-2Gluren bij de buren

    Bij innovatie draait het niet alleen om alles zelf te ontdekken en te ontwikkelen. Daarom kan het altijd helpen om even bij de buren te gluren. Zeker in de onderwijssector kun je heel veel van elkaar leren. Wat goed werkt bij een ander, kun je gemakkelijk kopiëren en bij jouw eigen organisatie in de praktijk brengen. 

    Geef slimmer geld uit aan innovatie

    cijfers-voor-blog-03-2Stoppen is geen schande

    Een typische kwaal is dat innovaties eindeloos doorgaan. Organisaties vinden het lastig om lopende projecten te stoppen als er al veel tijd en geld in is geïnvesteerd. Als er niet objectief geleerd wordt tijdens het innovatieproces loop je dit risico. Het is daarom belangrijk om te sturen op inzichten, op voortgang en validatie. Heeft het innovatieteam bijvoorbeeld alleen maar technische stappen gezet, maar geen nieuwe feedback van gebruikers? Stop er dan mee. Dat doe je bijvoorbeeld door de vraag te stellen: Zou je hier nu zelf in investeren als het jouw geld was?

    cijfers-voor-blog-04-2Pilot, pilot en nog eens pilot

    De beste manier om een nieuw idee of innovatie te testen is door gewoon te proberen. De walking skeleton gedachte. Een prototype of pilot kan helpen om je belangrijkste aannames te testen. Stel vooraf duidelijk op wat je wilt leren in de pilot, bedenk hoe je dit wilt testen en bepaal wanneer het succesvol is. Met deze aanpak kun je in korte tijd en met minimale kosten testen of je oplossing goed aansluit bij de doelgroep. Belangrijk: krijg je geen terugkoppeling dat je oplossing nog niet af is? Dan heb je er waarschijnlijk al te veel tijd en geld in gestoken.

    cijfers-voor-blog-05Co-creatie

    De leerling van morgen is heel anders opgegroeid dan de gemiddelde medewerker in een organisatie. Het is daarom heel interessant om samen met de doelgroep na te denken over oplossingen. Door samen te werken, creëer je eigenaarschap en leer je wat zij belangrijk vinden. Ook komen ze waarschijnlijk met hele andere ideeën dan iemand vanuit de organisatie zelf. Bovendien weet je direct zeker dat jouw innovatie past bij de doelgroep, want daar werk je mee samen! Hoe efficiënt is dat?

    Zelf aan de slag

    Met deze tips kun je de vaak beperkte innovatiemiddelen slim inzetten en resultaat boeken. Vind jij het leuk om eens door te praten hoe jullie organisatie innovatie heeft ingericht of hoe jij innovatie op dit moment al op tijd stopt? Het lijkt me erg leuk om een kopje koffie te doen en kennis uit te wisselen over hoe je efficiënt kan innoveren in het onderwijs.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen