TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Medewerker centraal in werkomgeving van de toekomst

    Hoe maak je een werkomgeving waar medewerkers tevreden mee zijn? Hoe zorg je dat de werkomgeving écht past bij de medewerkers en je organisatie? Hoe succesvol is activiteit gerelateerd werken? Dit waren de vragen die ons bezig hielden.

    Toegevoegd door Erik Jan Rouwenhorst op 26 oktober 2017

    Onderzoek naar de invloed van cultuur en persoonlijkheid voor het succes van de werkomgeving

    De laatste twee à drie decennia is onder het mom van ‘Het Nieuwe Werken’ menig kantoor verbouwd van een traditionele werkomgeving, meestal cellenkantoor, naar een activiteit gerelateerde werkomgeving. Het evangelie van HNW werd overal uitgedragen. TwynstraGudde heeft daar ook een steentje aan bijgedragen. In het begin van de jaren ’90 stonden wij samen met Veldhoen aan de wieg van dit gedachtegoed in Nederland.

    Activiteit gerelateerd werken

    Men moest ‘flexibel’ gaan werken en afscheid nemen van de vaste werkplek of eigen kamer. Dit werd lang niet altijd in dank afgenomen door de medewerkers. In een activiteit-gerelateerde werkomgeving kiezen medewerkers, afhankelijk van de werkactiviteit die ze uitvoeren, een passende faciliteit, bijvoorbeeld een concentratieruimte, een open werkplek of een werkkamer. De aanstaande verandering behelst meer dan alleen een nieuwe werkplek (Bricks), het betrof ook nieuw gedrag (Behaviour) en nieuwe ICT middelen (Bytes). Een verandering die lang niet altijd vlekkeloos verloopt.

    Geïnteresseerd naar de uitkomsten van ons onderzoek?

    Het nieuwe werken

    Het concept is dan ook in de afgelopen jaren even zo vaak verguisd als geprezen. De gepretendeerde voor-delen zoals meer interactie, efficiency en productiviteit worden veelal niet behaald. Dat we er vierkante meters mee kunnen besparen hebben we er in de loop der tijd wel mee aangetoond. Maar hoeveel bespaar je daadwerkelijk als medewerkers er minder tevreden, productief en/of effectief van worden?

    De medewerker centraal

    Nu er een ‘war on talent’ gaande (of aanstaande) is, staat de medewerker centraal en is efficiëntie per vierkante meter als enig criterium niet meer houdbaar. De vraag is daarom relevant waardoor een activiteit-gerelateerde werkomgeving als concept slaagt of juist niet. Om beter te begrijpen welke factoren het succes bepalen van de implementatie van een activiteit gerelateerde werkomgeving hebben TwynstraGudde en WPA in samenwerking met afstudeerder Vera Kos van de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek gedaan naar de succesfactoren van een activiteit gerelateerd werkomgeving. We hebben ons specifiek gericht op de invloed van de organisatiecultuur en de persoonskenmerken van de medewerker op de tevredenheid met de werkomgeving.

    "Het nieuwe werken is in de afgelopen jaren even zo vaak verguisd als geprezen."

    Meten cultuur en persoonskenmerken

    Wat blijkt, een werkplekconcept dat écht werkt, ontstaat wanneer bij het bedenken en ontwikkelen ervan niet alleen het werk dat mensen doen (de activiteit) centraal staat, maar ook de organisatiecultuur en de persoonskenmerken worden meegenomen. Deze aspecten waren en zijn nog vaak een blinde vlek.

    Productiviteit, tevredenheid, effectiviteit, maar bovenal werkplezier volgen als de werkomgeving past bij de organisatiecultuur maar bovenal bij de medewerker (en niet alleen bij de activiteit die ze uitvoeren). Kortom; zet de medewerker centraal en niet alleen zijn activiteiten.

    Geïnteresseerd naar de uitkomsten van ons onderzoek?

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen