TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Interview De gedachte dat zorg onbeperkt mogelijk is, moeten we afbreken

    De zorgvraag en -kosten stijgen structureel harder dan de economische groei en er is onvoldoende personeel. Het zorgsysteem loopt vast en dat komt voor een belangrijk deel door de wijze waarop het georganiseerd is. De alternatieven zijn er (deels), maar het huidige systeem staat nog stevig overeind. Bestaande structuren, werkwijzen en cultuur destabiliseren en afbreken om zo – versneld – een transitie teweeg te brengen; hoe doe je dat in de zorg? 

    Toegevoegd door Huub Raemakers op 24 september 2024

    Wij zijn over dit onderwerp in gesprek gegaan met Sjaak Wijma, voorzitter raad van bestuur van Zorginstituut Nederland, en Maarten van Rixtel, adviseur en (oud)bestuurder bij zorgaanbieder Sensire. Wat zijn disfunctionele aspecten van het zorgsysteem en hoe gaan zij daarmee om?

    Over wat de kern van de zorgtransitie moet zijn, bestaat bij Paul en Huub geen twijfel: we bewegen van een systeem dat gericht is op ziekte en zorg, naar een systeem dat gericht is op gezondheid en gedrag. Maarten vult aan: ‘Zorgaanbieders, verzekeraars en andere traditionele spelers zijn te veel bezig met hun eigen positie binnen het systeem; daardoor is de zorg te veel een bedrijfssector geworden. Die afdrijft van haar kerntaak, namelijk ook in de toekomst garanderen dat (kwetsbare) burgers de noodzakelijke zorg krijgen. Voor die transitie, zegt Maarten, moeten we een nieuwe relatie tussen behandelaars en cliënten tot stand brengen.’ Sjaak sluit zich daarbij aan. Hij voegt toe dat de zorgtransitie ook moet zorgen voor het herstel van een oude relatie. Hij doelt op de informele zorg – denk aan mantelzorg, burenzorg, en de zorg ‘gewoon’ tussen burgers onderling. Die vorm van zorg bestaat al heel lang, maar is, zegt hij, in de loop der jaren door de professionele (formele) zorg in de verdrukking geduwd.

    Gelukkig wordt die informele zorg nu weer herontdekt en gewaardeerd. Door de ‘formele zorg’, door een instituut als zijn eigen Zorginstituut Nederland (ZIN), én door de samenleving. ‘Ja’, zegt Paul, ‘en daarbij moet de formele zorg zich blijven vernieuwen - slimmer, beter en efficiënter. En eigenlijk weten we onvoldoende goed wat we terugkrijgen voor die circa 100 miljard aan zorguitgaven. Daar moeten we nieuwsgieriger naar zijn. Maar er is meer nodig. We zullen de formele zorg ook moeten begrenzen en het zorgsysteem meer in de samenleving brengen. Meer in harmonie met de informele zorg. Welke barrières zitten ons dan in de weg om naar een systeem te bewegen dat zich richt op gezondheid en gedrag?’

    Zorgconsumentisme

    De geïnstitutionaliseerde zorg heeft een spreekwoordelijk cordon opgetrokken rond de cliënt. Daardoor is de informele zorg naar de marge gedrukt, stelt ook Maarten. Die beweging begon in de jaren negentig en werd begin deze eeuw in de vernieuwde Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vastgelegd. ‘Wat daarmee verloren ging, was de informele zorg die in de eigen omgeving werd gegeven. Het werd van: ‘we doen het als burgers voor elkaar’, tot: ‘wij als zorgprofessionals zorgen voor u’.

    Gehele interview lezen?

    Het gehele interview kun je downloaden via onderstaande button.

    Doorbreek de gedachte van onbeperkte zorg

     

    Handelen in transitiesDit interview is onderdeel van het magazine Handelen in transities. Met dit magazine duiken we diep in de wereld van maatschappelijke transities, samen met topdenkers en echte aanpakkers. Een ontdekkingsreis langs de vele facetten van maatschappelijke transities. 

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen