TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    De energietransitie als gemeente in goede banen leiden

    Over de toekomst van het energiesysteem bestaat veel onduidelijkheid bij overheidsinstanties en bij burgers. Om de energietransitie handen en voeten te geven, wordt van gemeenten de komende jaren veel gevraagd. Dat zorgt voor grote uitdagingen, zoals netcongestie en schaarste in arbeidskrachten, tijd, geld en materialen. In een snel veranderende wereld lijken deze doelstellingen onhaalbaar. Gelukkig zijn naast uitdagingen ook kansen te vinden.

    Toegevoegd door Hayet Elabed op 4 oktober 2024

    Om de doelstellingen van de energietransitie te behalen, zijn lokale energieprojecten nodig. Daarin spelen gemeenten een cruciale rol. Echter, ze moeten van het Rijk, vanaf 2026, ongeveer drie miljard euro per jaar bezuinigen. Veel gemeenten verwachten dan ook een begrotingstekort. Hun taken nemen toe, maar de financiële middelen nemen af. Omdat gemeenten keuzes moeten maken in de verdeling van financiële middelen dreigt vertraging voor de plannen en zijn ze moelijker uit te voeren.

    Maatschappelijke impact

    Steeds meer mensen beseffen dat de energietransitie grote impact heeft op de maatschappij. Vooral jongere generaties voelen de urgentie van klimaatverandering, zo blijkt uit mediaberichten en klimaatacties. Het nieuws zit niet alleen vol verhalen over succesvolle, duurzame projecten, maar ook over de uitdagingen en de weerstand die sommige initiatieven ondervinden. Door de bezuinigingen op gemeentelijke toeslagen maken mensen zich extra zorgen, omdat gemeenten minder mogelijkheden hebben om duurzame projecten te ondersteunen. 

    Rol van de gemeente

    Gemeenten hebben een sleutelrol in de energietransitie. Ze moeten lokaal energiebeleid ontwikkelen en uitvoeren, duurzame projecten faciliteren en de gemeenschap erbij betrekken. Hun keuzes, zoals het toewijzen van budgetten en het prioriteren van projecten, zijn cruciaal voor een succesvolle transitie. Ook moeten gemeenten inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de groeiende vraag naar duurzame woon- en werkgebieden en naar infrastructuur voor hernieuwbare energie. Om deze doelstellingen te bereiken, hebben gemeenten te maken met veel stakeholders, van netbeheerders tot energiecoöperaties. Duidelijkheid over de rol van gemeenten levert een betere samenwerking op. Verwachtingen en verantwoordelijkheden worden afgebakend en alle partijen weten waarvoor gemeenten of andere stakeholders verantwoordelijk zijn. Doordat doelen en strategieën worden afgestemd, werken alle betrokkenen in dezelfde richting en worden middelen en tijd effectiever ingezet en gecoördineerd. 

    Samen versnellen

    De energietransitie gaat iedereen aan en gemeenten hebben de belangrijke taak om bedrijven en bewoners te motiveren. Door een duidelijke, gemeentelijke rol en transparant beleid en communicatie vergroten ze het draagvlak. De inbreng van stakeholders, van bewoners, lokale ondernemers en netbeheerders tot energie- en woningcorporaties, is hiervoor onmisbaar. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een breed samenwerkingsverband en een gezamenlijk eigenaarschap. Ook burgerparticipatie is van belang, liefst in een vroeg stadium. Door eerlijk, volledig en transparant te communiceren, en als gemeente samen te werken met stakeholders, zetten ze grote stappen in de energietransitie in deze onzekere toekomst.

    Als gemeente de energietransitie in goede banen leiden

    Goede samenwerkingen en innovatie cruciaal

    Bij TwynstraGudde zien we de energietransitie als een complexe en urgente opgave voor een duurzame toekomst. Onze visie is dat we door goede samenwerkingen en innovatie de uitdagingen van de transitie kunnen overwinnen. Zo hebben we meerdere succesvolle projecten uitgevoerd, zoals het begeleiden van gemeenten bij het implementeren van duurzame energieoplossingen. In opdracht van het ministerie van Klimaat en Economische zaken hebben we bijvoorbeeld een beslismodel ontwikkeld. Daarmee ontdekken gemeenten en provincies hun rol(len) om energiestations mogelijk te maken en zo de aanleg daarvan te versnellen. Ook hebben we voor gemeenten de RES-Risicoanalyse ontwikkeld die de stap van plannen maken naar plannen uitvoeren faciliteert. We creëren lange termijn-oplossingen die economisch én ecologisch voordelig zijn.
     
    De energietransitie biedt een unieke kans om onze maatschappij positief te transformeren. Gemeenten spelen hierin een onmisbare rol, maar staan voor grote uitdagingen. Ondanks de toekomstige financiële beperkingen kunnen we met samenwerking, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid een duurzame toekomst realiseren. Het is van belang dat we nu actie ondernemen binnen de energietransitie. 

    Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe je zekerheid kan vinden in onzekere tijden. 

    Neem contact op met één van onze adviseurs

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze adviseurs

    Alle mensen