TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Blog Anti-institutioneel extremisme: van landelijke beelden naar lokale realiteit

    Burgemeesters zijn doelwit van soevereinen, kopte de NRC een aantal weken geleden. Zo kreeg de burgemeester van Gorinchem van een zelfverklaarde soeverein te horen dat ‘de kogels komen’. Soevereinen, een prominente groep binnen de anti-institutionele beweging, ontkennen de legitimiteit van de overheid en verklaren zichzelf onafhankelijk van de staat. Vorig jaar waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al voor de snelle ontwikkeling van anti-institutioneel extremisme.

    Toegevoegd door Sanne Groothuis op 3 april 2024

    Deze vorm van extremisme richt zicht tegen gevestigde autoriteiten, waartoe onder andere overheidsfunctionarissen behoren. Dit maakt het voor gemeenten, regiehouders van de lokale aanpak van extremisme, een grote uitdaging anti-institutioneel extremisme tegen te gaan: ze worden immers al bij voorbaat gewantrouwd. Gemeenten lijken dan ook te worstelen met de vertaling van het landelijk beeld en mogelijke interventies op deze vorm van extremisme naar een lokale aanpak. Ons onderzoek richt de blik naar binnen: hoe kunnen instituties zélf weerbaarder worden? 

    Aanpak en signaturen

    In opdracht van een G40 gemeente hebben wij een verkennende fenomeenanalyse uitgevoerd naar anti-institutioneel extremisme. Door het fenomeen tegen het licht te houden en de lokale context in kaart te brengen is een lokaal beeld geschetst. Op basis van informatie van o.a. de gemeente zelf, het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is die lokale context in kaart gebracht.

    Daaruit bleek dat vormen van extremisme te duiden zijn met een unieke signatuur die kan bestaan uit een aantal gecombineerde aspecten:

    cijfers-voor-blog-01-2Actoren
    Wie zijn de betrokkenen en wat hebben ze gemeen met elkaar?

    cijfers-voor-blog-02-2Aanleiding
    Wat zijn de redenen en oorzaken achter dit extremisme?

    cijfers-voor-blog-03-2Korte termijn effect
    Wat willen de betrokkenen nu bereiken?

    cijfers-voor-blog-04-2Lange termijn doel(en)
    Wat willen de betrokkenen uiteindelijk bereiken?

    cijfers-voor-blog-05Methode
    Hoe gaan de betrokkenen te werk? Welke tactiek en strategie voeren ze?

    cijfers-voor-blog-06_2Ideologie
    Welke fundamentele overtuiging hebben de betrokkenen?

    In de rapportage is stilgestaan bij duiding van deze verschillende aspecten van extremisme in de lokale context. Daarbij is gekeken welke succesvolle strategieën gericht op burgers al waren vormgegeven of konden worden aangevuld, én op welke wijze instituties, zoals de gemeente, politie en maatschappelijk werk, zelf een rol spelen.

    Anti-institutioneel extremisme: Van landelijke beelden naar lokale realiteit

    Blik naar binnen

    Met name op preventief gebied kan een heroriëntatie van de blik van een gemeente op het tegengaan van anti-institutioneel extremisme helpen; niet alleen gericht op het vergroten van de weerbaarheid van burgers en groepen, maar ook van instituties zelf. Hiervoor is het van belang binnen de gemeente tegenspraak tegen bestaand beleid, gebaseerd op externe kritiek, intern te organiseren en focus te leggen op het kwalitatief goed uitvoeren van de algemene taken die je als gemeente hebt, om zo triggers van extremisme tegen te gaan.

    Houd jij je ook bezig met dit thema en wil je meer weten?

    Ben je nieuwsgierig naar een analyse van het fenomeen anti-institutioneel extremisme in de context van jouw gemeente en hoe de unieke signatuur eruit ziet? Of wil je meer weten over de triggers en dempers die lokaal een rol kunnen spelen? Laat hieronder je contactgegevens achter en wij nemen dan contact met je op.

    Wil je meer weten over ons werk binnen het veiligheidsdomein?  Lees hier dan verder.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen