TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Facility & Workplace Experience onderzoek 2022 Facilitair managers zoeken naar het ideale hybride werkconcept

    Werkend Nederland gaat weer naar kantoor. Maar hóe, dat is structureel en blijvend veranderd. Tijdens de coronapandemie hebben we de voordelen van thuiswerken ervaren. Maar ook de beperkingen. Nieuwe ICT-middelen kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk werken ondersteunen. Maar voor een ‘wij’-gevoel is meer nodig. Nu de coronastorm is gaan liggen, zoeken facilitair managers naar het nieuwe normaal. Hybride werken is het toverwoord, maar hoe dat er in de praktijk uitziet, is nog een zoektocht. Het Facility & Workplace Experience onderzoek 2022 licht een tipje van de sluier waarin de eindgebruiker van de werkplek centraal staat.

    Na de enorme impact van corona in 2020 herstelt de Facility & Workplace markt zich in 2021. Met een groei van 6,9 procent wordt de historische krimp van 2,7 procent weer ingelopen. De verschillen tussen de deelmarkten zijn echter groot. De groei op vooral commercieel vastgoed zorgt voor een totale facilitaire marktomvang van bijna 85 miljard euro in 2021.

    Facility & Workplace Experience onderzoek 2022

    Download de korte versie

    Medewerkersbeleving staat centraal

    Wat opvalt, is dat organisaties scherper inspelen op medewerkersbeleving. Zij vinden het belangrijk menselijk kapitaal te binden, zeker gezien de krappe arbeidsmarkt. Wanneer ben je als organisatie in trek bij werknemers en waarom? Wat drijft jouw medewerkers? Het gaat niet alleen om bedrijfseconomisch succes, maar ook om zingeving en maatschappelijk nut. Duurzaamheid is een randvoorwaarde. Facilitair managers willen weten hoe tevreden medewerkers zijn over hun werkomgeving. Niet alleen op kantoor; ook de kwaliteit van de thuiswerkplek wordt gezien als onderdeel van aantrekkelijk werkgeverschap.

    Investeren in de thuiswerkvoorziening

    De behoefte om thuis te werken, was vóór de coronapandemie al steeds duidelijker waarneembaar, en dezeis alleen maar gegroeid. Nu de beperkingen voorbij zijn, wil lang niet iedereen elke dag terug naar kantoor. We missen de file als kiespijn en de thuiswerkvoorziening is verbeterd. Organisaties investeren er veel in: van goede thuisbureaus en snelle internetverbindingen tot en met maatregelen die zorgen dat de thuiswerkende medewerker zich kan identificeren met de organisatie. Dat wil overigens niet zeggen dat kantoren kleiner worden. Dáár is nu juist behoefte aan overleg, samenwerking, training, coaching en brainstormen en dat vergt relatief veel oppervlakte. Daarbij worden concentratieplekken, die sommige medewerkers toch óók op kantoor nodig hebben, niet vergeten. De functie van kantoor wijzigt.

    Uitproberen

    Hybride werken staat bij facilitair managers hoog op de agenda. Hoe dat in de praktijk vorm krijgt, is echter nog niet duidelijk. Organisaties zoeken naar een nieuwe balans tussen synchroon en asynchroon werken, tussen werken op dezelfde of verschillende locaties. Sommige facilitair managers hebben het gevoel dat het nog bij plannenmakerij blijft, terwijl anderen tijdens de coronapandemie een vliegwiel op gang hebben gebracht. Door uit te proberen, leert men gaandeweg welke oplossing adequaat is. Dezelfde aanpak werkt lang niet voor iedereen. Ook de timing is belangrijk. De één laat het terugkeren naar kantoor op zijn beloop en speelt daar wendbaar op in. De ander kadert het meer in, bijvoorbeeld door verplicht te stellen dat men vijftig procent van de werktijd op kantoor is.

    Bricks, bytes, behaviour en belonging

    Organisaties die structureel vormgeven aan hybride werken, kijken naar een samenspel van vier factoren: bricks, bytes, behaviour en belonging. Bij de bricks gaat het om de fysieke werkplek op kantoor én thuis. De werkplek moet maximaal ondersteunend zijn aan het soort werk dat daar plaatsvindt. De bytesmaken werken op kantoor én op afstand mogelijk en bieden daarnaast nieuwe mogelijkhedenHet gedrag van medewerkers (behaviour) moet daarbij aansluiten; niet zozeer om hoeveel dagen je op kantoor of thuis gaat werken, maar wát je wáár gaat doen. Focus en rust vinden we thuis, maar face-to-face contact, overleg en spontane ontmoetingen vinden op kantoorplaats. Als vierde is daar tijdens de coronaperiode de factor ‘belonging’ nadrukkelijk aan toegevoegd: organisaties denken na hoe zij medewerkers aan hun organisatie kunnen verbinden en welke uitstraling daarbij past. Welke waarden wil je uitdragen en welke drijfveren passen daarbij? Hoe kun je online én offline zorgen voor collectieve identiteit?

    Een stip op de horizon

    Het Facility & Workplace Experience Onderzoek laat zien dat veel organisaties groeien naar een vorm van hybride werken. Er is aandacht voor thuiswerken, werken op afstand en werken op kantoor. Facilitair managers denken samen met andere leidinggevenden in organisaties na over hoe ze hun medewerkers door de ‘transitiefase’ begeleiden. Hoe nemen we de organisatie mee? Welke interventies zetten we in? Hoe gaan we veilig leren en experimenteren? Hoe komen we tot het nieuwe normaal waarin de medewerkers een nieuwe manier van werken omarmen? Organisaties werken aan een duurzame visie. Zo’n stip op de horizon is nodig om medewerkers houvast te bieden.

    Het Facility & Workplace Experience onderzoek 2022

    FMN logo

    Dit onderzoek wordt uitgevoerd door TwynstraGudde in opdracht van Facility Management Nederland (FMN). Jaarlijks publiceren we de belangrijkste cijfers over de omvang en omzet van de facility & workplace branche, aangevuld met relevante ontwikkelingen en inzichten. De gegevens van dit onderzoek zijn afkomstig van informatie van facilitaire- en vastgoedaanbieders, brancheverenigingen, deskresearch en kwantitatieve onderzoeken waarin 15.000 medewerkers van 75 verschillende organisaties hun oordeel hebben gegeven over de werklocatie, preferenties ten aanzien van de werklocatie en de tevredenheid over de werkplek. Daarnaast hebben vijftien facilitair managers en directieleden van toonaangevende bedrijven in een rondetafelgesprek hun kennis gedeeld.

    Download nu bij ons kosteloos de verkorte versie in een leaflet of bestel het onderzoek via de website van FMN

    Download de korte versie

    Cases

    Cases

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen