TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Social design Nieuwe energie voor taaie processen

    Als een proces stagneert, werkt dieper nadenken of langer onderhandelen vaak niet meer. Dan kan social design zorgen voor een wending.

    Als een proces stagneert, werkt dieper nadenken of langer onderhandelen vaak niet meer. Dan kan social design zorgen voor een wending.

    De ontwerpende discipline

    Als veel partijen met een project te maken hebben, werkt een klassieke aanpak vaak niet goed. Als iedereen een ander belang heeft, zie je vaak dat een proces stroperig wordt of zelfs vastloopt. Dan biedt social design een uitweg. Niet door nog dieper nadenken of nog langer onderhandelen, maar door de ontwerpende discipline te gebruiken om tot een ander perspectief te komen.

    Empathisch onderzoek

    Onze aanpak begint met empathisch onderzoek. We spreken met de eindgebruikers: de bewoners in een wijk, weggebruikers of leerlingen van een school. We onderzoeken wat hen ten diepste bezighoudt. Hun behoeften en drijfveren verbinden we met de opgave die er ligt. We ontwerpen een nieuw verbindend perspectief. Daarin is de opgave niet langer een bedreiging, maar een kans om aan te sluiten bij hetgeen de eindgebruikers in de leefwereld echt belangrijk vinden. In co-creatie gaan we vervolgens op zoek naar oplossingen. Die testen we in de praktijk van alledag. Zo komen we stap voor stap tot een oplossing.

    Onverwachte resultaten

    Social design is iets anders dan het mooi verpakken van wat al bedacht is (en niet werkt). Het proces is een onderzoek dat mensen verbindt op waardenniveau en vanuit een gedeeld perspectief de deur opent naar frisse en onverwachte oplossingen. Het belangrijkste is dat iedere oplossing tot stand komt met de mensen om wie het gaat. Mensen worden enthousiast en taaie processen krijgen weer snelheid.

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen

    Neem contact op met één van onze mensen

    Alle mensen