TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Infrastructuur Vervangen en renoveren: de juiste keuzes maken

    De overheid werkt aan toekomstbestendig strategisch beleid. Maar hoe gaat dat, wat is haalbaar en hoe breng je een transitie in de praktijk op gang? 

    Tientallen tunnels en bruggen en honderden kilometers wegen en spoorlijnen die in de jaren ’50 en ’60 zijn aangelegd, zijn nu toe aan vervanging of renovatie. Deze assets zijn jarenlang goed onderhouden, maar daar zit een einde aan. Dat geldt ook voor de openbare ruimte in stedelijk gebied: parkeerterreinen, groen, kademuren, verlichting en sportvelden. Eén-op-één vervanging is echter onvoldoende. We stellen tegenwoordig andere eisen, zowel functioneel als op het gebied van circulariteit, natuur en klimaatadaptatie. 

    Een complexe en omvangrijke opgave

    Er komt een bulk van zulke V&R-projecten aan. Daarmee staan assetmanagers bij gemeenten, provincies en organisaties als Rijkswaterstaat voor een complexe en omvangrijke opgave. Hoe houd je daar grip op? Hoe geef je het belang van V&R-projecten aan binnen de steeds strakkere financiële kaders, met nieuwe ambities en toekomstige wet- en regelgeving? Welke prioriteiten stel je? Hoe kun je het werk verdelen in de tijd zodat het voor je eigen organisatie en voor aannemers behapbaar is?

    Een programmatische aanpak

    In onze visie leent deze omvangrijke opgave zich bij uitstek voor uitvoering op programmaniveau. Een programma biedt, anders dan een project-voor-projectaanpak, immers een toekomstbeeld: zowel voor de eigen organisatie, de politiek als de samenleving. Het is ook de basis waarop aannemers investeringen kunnen doen in nieuwe werkwijzen of technologieën. Er zijn bovendien leereffecten mogelijk waardoor je in de samenwerking en uitvoering steeds beter wordt. Dat leidt uiteindelijk tot minder kosten, minder overlast voor de omgeving en meer kwaliteit. 

    Analyse

    Om tot zo’n aanpak te komen, beginnen we met een analyse vanuit drie invalshoeken: 

    • De feitelijke opgave die eraan zit te komen. 
    • De organisatiekracht van de keten van opdrachtgever tot en met aannemer(s).
    • De toekomstige eisen en ambities vanuit functionaliteit en wet- en regelgeving.
    • Door die drie invalshoeken te verbinden, komen we tot een volledig beeld van wat nodig, mogelijk en wenselijk is.

    Vaak ontdekken we ook showstoppers die uitvoering in de weg kunnen zitten zoals stikstof, onvoldoende personele capaciteit of onzekerheid over haalbaarheid. 

    Afwegingskader

    De analyse biedt vervolgens input voor een afwegingskader. Zo’n globaal kader is belangrijk, omdat bij vervanging en renovatie vaak een sterke neiging bestaat om per project in details te schieten. Soms wordt eindeloos onderzoek gedaan om alle risico’s tot achter de komma te berekenen. Daar komt bij dat vervanging en renovatie vaak ondergewaardeerd worden. Een helder afwegingskader houdt zicht op het geheel en laat de toegevoegde waarde van zowel portfoliomanagement als assetmanagement zien. 

    Meerwaarde

    Met het afwegingskader ontzorgen wij de opdrachtgever in het besluitvormingsproces. We laten zien welke stappen nodig en haalbaar zijn, welk tijdpad daarbij past en welke toetsingscriteria aan die keuzes ten grondslag liggen. Alle partners in het programma weten daarna waar zij aan toe zijn. Er ontstaat een basis voor samenwerking, leerwinst en kostenbesparing. Het afwegingskader maakt ook duidelijk wat de meerwaarde voor de inwoners is. Dat is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Wat heeft de samenleving eraan? Via social design halen we verhalen op om die meerwaarde tastbaar te maken. Dat vergroot het draagvlak voor de uitvoering van soms ingrijpende projecten. 

    Waarom TwynstraGudde?

    Adviseurs van TwynstraGudde werken op het snijvlak van techniek, management en organisatie. We hebben kennis van de fysieke inrichting van de openbare ruimte en van mobiliteitsinfrastructuur. Die kennis combineren we met organisatie- en samenwerkingskunde. Ook hebben we bijzondere kennis van assetmanagement en portfoliomanagement. We zijn bekend met wet- en regelgeving en met het werk van overheden op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. Als deskundige, maar neutrale buitenstaander kunnen wij partijen tot optimale samenwerking brengen.

    Cases

    Cases

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen