TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    TenneT Training in risicomanagement voorkomt verrassingen

    Als landelijk beheerder van het elektriciteitsnetwerk heeft TenneT een grote opgave in de energietransitie. Die opgave bestaat uit veel projecten, soms groot, maar veel vaker minder groot, die snel achter elkaar moeten worden uitgevoerd. Er is immers urgentie. Hoe voorkom je daarbij dat niet elke keer dezelfde risico's en belemmeringen zorgen voor vertraging en overschrijding van budget?

    TenneT heeft als belangrijkste taak het veiligstellen van de elektriciteitsvoorziening in Nederland en grote delen van Duitsland. Tegelijkertijd staat het bedrijf voor de opgave om – samen met partners - de energietransitie te realiseren. Hernieuwbare energiebronnen zijn daarbij de sleutel tot succes, maar vormen ook een enorme uitdaging. Want duurzame stroom uit wind of zon kun je niet zomaar aan- of uitzetten, de opslag is ingewikkeld en de productie is onvoorspelbaar. Het leidde bij TenneT tot een groeiend aantal projecten, die sterk op elkaar leken en die elkaar in hoog tempo opvolgden. Projectmanagers vroegen zich af: hoe voorkomen we verrassingen en vooral: hoe zorgen we ervoor dat we leren van de projecten onderling, zodat we risico's in volgende projecten van tevoren kunnen tackelen? Hoe vinden we de balans tussen projectspecifiek risico's en routinematig werk? 

    Risico's in kaart

    Succesvol risicomanagement betekent dat er geen verrassingen meer naar voren komen bij de uitvoering van een project. Alle relevante risico's zijn eruit gehaald. In de praktijk betekent dit dat de risico's regelmatig in kaart worden gebracht en besproken en dat voor de belangrijkste risico's een keuze wordt gemaakt: nemen we een maatregel, of accepteren we het risico? Verder moet helder zijn wie verantwoordelijk is voor het risico en te nemen beheersmaatregelen. Diegene zorgt ervoor dat de beheersmaatregelen zijn vastgelegd, daadwerkelijk worden uitgevoerd en regelmatig worden gemonitord. TenneT wilde haar mensen ontwikkelen om deze taken uit te kunnen voeren. 

    Oefenen met acteurs

    TwynstraGudde organiseerde een opleiding/training voor betrokken medewerkers en projectleiders. De training bestond deels uit theorie over risicomanagement, maar werd vooral ook gevoed met veel praktijkervaring vanuit de verschillende projecten. Er werd geoefend met trainingsacteurs in situaties die als ingewikkeld werden ervaren. Er werd geoefend met doorvragen over risico's: is dit voor het project echt een risico? Ook werden gesprekstechnieken die nodig zijn bij de uitvoering van risicodossiers geoefend met acteurs. Zo ontstond een gedeelde taal, een raamwerk van definities waardoor het contact tussen medewerkers in de toekomst verbetert. Bijkomend voordeel van deze incompany training was ook dat mensen elkaar leerden kennen en ervaringen uit konden wisselen.  Door de training zijn medewerkers beter in staat om risicomanagement in hun projecten toe te passen. Zij zijn beter in staat een risicosessie te begeleiden, er is meer houvast. En dat verbetert het resultaat. 

    Waarom TwynstraGudde?

    Wij zijn geen trainers, ook geen acteurs. We zijn wel adviseurs met een schat aan ervaring op het gebied van risicomanagement. We kennen de waarde van goed risicomanagement en hebben vele grote en minder grote projecten van binnenuit begeleid. Die ervaring hebben we ingezet bij het inhoudelijk maken van de training en de trainingssituaties, bijvoorbeeld bij het doorvragen over risico's.

    Neem contact op met onze adviseurs

    Alle mensen

    Neem contact op met onze adviseurs

    Alle mensen