TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Interprovinciaal Overleg Provinciale inzet voor leefbaarheid concretiseren

    Leefbaarheid staat bij provincies hoog op de politieke agenda. Maar wat betekent dit begrip precies? En wat kunnen provincies doen om de leefbaarheid van het landelijk gebied te vergroten? Het Interprovinciaal Overleg vroeg TwynstraGudde om structuur aan te brengen in dit complexe vraagstuk. Onze adviseurs brachten een constructief gesprek op gang en boden handvatten voor de inzet van de provincie.

    Provincies zetten zich samen met andere partijen in voor de realisatie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het doel is om structurele oplossingen te vinden voor uitdagingen zoals stikstof, waterkwaliteit en klimaat. De uitvoering van het NPLG kan mogelijk grote effecten hebben op de leefbaarheid in het landelijk gebied. Daarom klinkt steeds luider het signaal bij provincies dat de leefbaarheid geborgd moet worden. 

    Vraag aan individuen wat hun leven leefbaar maakt en je krijgt concrete en heldere antwoorden, zoals gezondheid en familie. In de politiek is het daarentegen een complex begrip. Leefbaarheid is een veelzijdige term en bestuurders hanteren niet één expliciete definitie. Het Interprovinciaal Overleg merkte dat miscommunicatie op de loer lag en miste een gezamenlijk beeld en begrippenkader. Bestuurders wilden bovendien graag weten hoe ze zich proactief kunnen inzetten voor de leefbaarheid van het landelijk gebied. 

    Grondige analyse en veldonderzoek

    TwynstraGudde werkte in samenspraak met het IPO stapsgewijs toe naar een beter bestuurlijk begrippenkader van leefbaarheid. We maakten inventarisaties van wetenschappelijk onderzoek naar leefbaarheid en van de twaalf gebiedsprogramma’s. Daarnaast voerden we veldonderzoek uit om te verhelderen wat werknemers van de provincie en inwoners van het gebied zelf verstaan onder leefbaarheid. Deze analyse vertaalden we naar modellen die structuur kunnen aanbrengen in het provinciale bestuurlijke gesprek.

    Meetbare en gevoelsmatige aspecten

    Ons eerste doel was om het begrip leefbaarheid te duiden. Uit onze analyse blijkt dat drie invalshoeken je blik op leefbaarheid bepalen: je ervaring als mens, je politieke overtuiging en wat je meekrijgt uit de wetenschap. Leefbaarheid is dus een veelomvattend begrip, dat verder reikt dan alleen het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Het bevat meetbare zaken, zoals wonen, natuurdoeltypes en recreatie, en gevoelsmatige zaken, zoals verbinding, betrokkenheid en landschapsbeleving. 

    Drie invalshoeken op leefbaarheid

    Een gespreksagenda opstellen

    Ons tweede doel was om de rol van de provincie te concretiseren en een gespreksagenda op te stellen voor de provinciale inzet op leefbaarheid. Dat bereikten we door zowel de fysieke als de gevoelsmatige aspecten van leefbaarheid te analyseren. 
    Uit onze analyse blijkt dat er in discussies over leefbaarheid een contrast bestaat tussen deze twee aspecten. Meetbare NPLG-doelen, zoals verbetering van de waterkwaliteit, vertalen zich niet altijd in een betere subjectieve beleving van de natuur. De NPLG-doelen zijn bovendien niet direct een antwoord op de negatieve sentimenten van inwoners. Zij hebben in eerste instantie behoefte aan zekerheid over de toekomst en vertrouwen in de overheid, en zoeken oplossingen in een beter verdienvermogen. 

    Kwadrant voorbeeld Interprovinciaal Overleg

    Resultaat: vijf ontwikkelpunten

    Provincies kunnen de kloof tussen de fysieke NPLG-doelen en de subjectieve beleving van leefbaarheid op verschillende manieren overbruggen. De provincie kan bijvoorbeeld het gesprek aangaan met mensen die afhankelijk zijn van het landelijk gebied om hen beter te laten profiteren van de fysieke verbeteringen. Ook kunnen ze draagvlak creëren voor het NPLG en verduidelijken hoe het plan een kans is om te investeren.

    In totaal formuleerden we vijf ontwikkelpunten om de leefbaarheid in het landelijk gebied te verbeteren. Onze aanpak resulteerde dus niet alleen in constructieve gesprekken over leefbaarheid, maar ook in concrete handvatten voor de inzet van provincies. De volgende stap is om deze inzichten om te zetten naar bestuurlijke actie. 

    Waarom TwynstraGudde? 

    Onze adviseurs scheppen orde in complexe vraagstukken en beschikken over zowel analysecapaciteiten, als over creativiteit. Dat zorgt voor originele inzichten die het bestuurlijk gesprek verder helpen. Bovendien hebben we veel ervaring met opdrachten in het landelijk gebied. We werken aan een scala aan onderwerpen, van landbouw tot klimaat. Omdat leefbaarheid zo’n veelzijdig onderwerp is, is die brede kennis een groot voordeel.

    'TwynstraGudde heeft de verschillende perspectieven op leefbaarheid op een originele en duidelijke manier beschreven in een gespreksmodel. Hiermee konden wij een veel constructiever gesprek voeren met ambtenaren en bestuurders over leefbaarheid,' Petra van der Werf, opdrachtgever namens het IPO.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen