TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Dokterszorg Friesland Nieuwe strategie voor Dokterszorg Friesland

    Goede huisartsenzorg is essentieel voor een gezonde en veerkrachtige samenleving. De huisartspraktijk is immers vaak de eerste plek waar mensen aankloppen voor hulp bij gezondheidsproblemen. Echter, de huisartsenzorg staat voor veel uitdagingen. Om in de toekomst goede huisartsenzorg te kunnen blijven aanbieden, werken veel partijen samen aan toekomstbestendige huisartsenzorg. Dokterszorg Friesland zet zich hier als regionale huisartsenorganisatie al lange tijd voor in. Samen met TwynstraGudde werd hiervoor een nieuwe strategische koers voor de komende jaren ontwikkeld.

    Dokterszorg Friesland (Dokterszorg) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een professionele regionale huisartsenorganisatie (RHO) met een brede en veelzijdige dienstverlening. Een sterke regio-organisatie van voor en mét alle huisartsen in Friesland. Dokterszorg ondersteunt huisartsen bij de zorg voor chronische patiënten, bij allerlei aspecten van hun praktijkvoering en is verantwoordelijk voor de spoedeisende huisartszorg (ANW-zorg) in de provincie. Bij al die uitdagingen werkt Dokterszorg o.a. aan betere netwerksamenwerking met andere zorgaanbieders, noodzakelijke vernieuwingen in de huisartsenzorg en kennis- en vakontwikkeling.

    Naar een nieuwe rol en positie in het zorglandschap

    De continue ontwikkeling van de eigen organisatie en de toenemende uitdagingen in de sector waren voor Dokterszorg aanleiding om haar visie, missie en strategie te herijken. ‘Wat 22 jaar geleden begon als organisatie voor ANW-diensten (avond-, nacht- en weekendzorg) is uitgegroeid tot een grote multidisciplinaire organisatie’, vertelt Martijn van der Werff, bestuurder Dokterszorg. ‘Ook in Friesland loopt de huisartsenzorg tegen zijn grenzen aan en wordt er steeds vaker naar ons gekeken voor een leidende rol’, vervolgt Martijn. Dit vraagt om – samen met huisartsen en partners - goed stil te staan bij de rol en positie van Dokterszorg in het zorglandschap van Friesland, met bijpassende ambities en doelen.

    De organisatie was daarom toe aan een nieuwe gezamenlijke strategie. De Raad van Bestuur van Dokterszorg vroeg ondersteuning van TwynstraGudde voor een inspirerend strategietraject.

    Martijn: ‘We waren al in ontwikkeling als organisatie, maar we misten een nieuw gezamenlijk verhaal. Een richtinggevende koers met draagvlak en verbondenheid onder huisartsen en binnen de organisatie. Daarom hebben we TwynstraGudde gevraagd het proces te begeleiden. Zij zijn goed in het combineren van strategische ontwikkeling en zorgen voor een zorgvuldig proces, zodat draagvlak en betrokkenheid bij zowel huisartsen als medewerkers ontstaat.’

    'De nieuwe strategie geeft ons een actueel en compleet overzicht van de koers die we met Dokterszorg de komende jaren varen.'
    Martijn van der Werff, bestuurder Dokterszorg Friesland

    Verleden, heden en toekomst met elkaar verbinden

    Figuur onderscheidend vermogen - strategiewielEen breed gedragen strategie ontwikkelen die bij de meer dan 500 aangesloten huisartsen als binnen de organisatie zelf herkend wordt. ’In dit strategietraject hebben we gekozen voor een open dialoog in grotere bijeenkomsten over waar de organisatie nu staat, wie de organisatie wil zijn, waar zij heen wil en hoe daar te komen. ‘Het strategiewiel vormde daarvoor een goede basis’, vertelt Paul Boon, partner Zorg bij TwynstraGudde. ‘In het model hangt alles met elkaar samen, maar het zijn niet per se volgordelijke stappen. We ontwerpen dergelijke trajecten daarom altijd op maat samen met de organisatie, passend bij de strategische vraagstukken die er leven.’

    In het traject is gesproken met huisartsen(praktijken), medewerkers van Dokterszorg, het huisartsenbestuur, de Raad van Commissarissen en partners in de provincie over wat er goed gaat en wat nog beter kan. ‘We keken naar de maatschappelijke ontwikkelingen en specifiek naar die rondom de huisartsenzorg; naar de kansen die we zien en de uitdagingen die er zijn en nog gaan komen. Centraal stonden drie grotere, interactieve bijeenkomsten’, vertelt Eefje van Wichen, adviseur bij TwynstraGudde.

    1. Verleden: De eerste bijeenkomst stond in het teken van het verleden. ‘Voordat we vooruitkijken, hebben we eerst goed gekeken naar de historie. Waar komt de organisatie vandaan, wat was de vorige strategie, wat lukte minder goed en wat juist wel goed? En vooral: waarom?’, licht Paul toe.
    2. Toekomst: In de tweede bijeenkomst stond de toekomst centraal. Er is goed geluisterd naar de behoeften en signalen van de huisartsen en de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen geduid. Hierop is een gezamenlijk toekomstbeeld van ‘gezonde huisartsenzorg’ verwoord, inclusief de opgaven en ambities waaraan Dokterszorg wil werken.
    3. Heden: In de derde bijeenkomst is er naar het heden gekeken. Er zijn strategische pijlers benoemd, leidende werkprincipes afgesproken en de beweging die de organisatie hiertoe moet maken in kaart gebracht.

    Rondom deze bijeenkomsten zorgde een compact kernteam voor verdieping en uitwerking op de verschillende onderwerpen, met hulp van mensen vanuit en rondom de organisatie. Daarnaast zijn bredere MT-sessies georganiseerd om de essentie van de te maken beweging te doorleven en de dilemma’s daarbij bespreekbaar te maken.

    Werken aan toekomstbestendige huisartsenzorg; met de huisarts voorop en oog voor de patiënt

    ’We zien kansen om samen met de Friese Huisartsen Vereniging en de regionale samenwerkingspartners de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken, om goede eerstelijnszorg toegankelijk te houden en bij te dragen aan een gezond en veerkrachtig Friesland’, vertelt Martijn. ‘De nieuwe strategie geeft ons een actueel en compleet overzicht van de koers die we met Dokterszorg de komende jaren varen.’

    ‘In strategietrajecten zoeken we ook naar de essentie van de beweging die gemaakt moet worden om de strategie te kunnen realiseren’, vertelt Paul. ‘Vaak een verschuiving in de rol of positie die de organisatie moet gaan innemen.’ De opgaven, ambities en de strategische speerpunten waaraan Dokterszorg wil werken, betekenen inderdaad ook dat de organisatie zelf een beweging moet maken:

    Figuur van-naar Dokterszorg Friesland-k

    Een strategische koers met richting én ruimte

    ‘De nieuwe strategie kent een zekere dualiteit’, vertelt Esther Nieuwschepen, adviseur bestuur en beleid Dokterszorg. ‘We blijven huisartsenpraktijken ondersteunen bij de uitdagingen die ze vandaag en morgen tegenkomen, maar we kijken ook naar wat nodig is om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken en te houden.’ De nieuwe koers heeft daarom leidende werkprincipes en duidelijke speerpunten, als stip op de horizon, maar het zal soms ook een gezamenlijke zoektocht zijn naar duurzame oplossingen. Dat vraagt samen zowel af- als aanleren en ontdekken wat er mogelijk is. En de dialoog opzoeken, in verbinding blijven en nieuwsgierig zijn naar elkaar. Martijn: ‘Niet alles zal in één keer goed gaan en niet alles hoeft tegelijk. Het belangrijkste is dat we het voortouw nemen en het gaan dóen. De koers hebben we uitgezet.’

    Meer weten?

    Wil je meer weten strategie in de zorg? Over de ontwikkeling en een succesvolle uitvoering daarvan? We praten er met plezier met je over tijdens een (digitale) kennismaking. Wil je een afspraak inplannen? Neem in dat geval contact met één van onderstaande adviseurs.

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen