TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    GGD Lerend evalueren: keuzes voor het team Infectieziektebestrijding van de GGD vanuit het programma VIP

    Het landelijke programma 'Versterking infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid' (VIP) is opgezet om beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën, zoals corona. Hierdoor kon een GGD haar team Infectieziektebestrijding (IZB) uitbreidden met extra professionals. Aangekondigde bezuinigingen van het kabinet vragen om bewuste keuzes voor de toekomstige formatie van het IZB-team. Op verzoek van één van de 25 GGD’en evalueerde TwynstraGudde het landelijke programma VIP. In het bijzonder naar de nieuwe functies in het IZB-team.

    In 2023 is naar aanleiding van de coronapandemie en haar ontwrichtende effect op de samenleving het programma ‘Versterking infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid’ (VIP) opgesteld. Het programma is opgezet door de GGD GHOR in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het doel van dit programma is om GGD’en beter voor te bereiden op toekomstige pandemieën en infectieziekte-uitbraken.

    Het doel van het programma VIP: Zorgen dat GGD’en voldoende geëquipeerd zijn om hun rol op het gebied van infectieziektebestrijding kwalitatief goed uit te voeren. Om daarmee goed voorbereid te zijn op een mogelijke lauwe en warme fase bij een infectieziekte-uitbraak met (potentieel) landelijke impact.

    Bewuste keuzes maken door beleidsveranderingen

    Het programma VIP heeft voor veranderingen gezorgd in de formatie van het IZB. Zo is er in het kader van het landelijke programma extra incidentele financiering (VIP-gelden) vrijgekomen voor infectieziektebestrijding door GGD’en. Deze extra middelen zijn door de GGD onder andere ingezet om het IZB-team te versterken en uit te breiden met medische en niet-medische professionals. Minister Agema (ministerie van VWS) heeft eind 2024 in een kamerbrief aangekondigd structureel tot € 300 miljoen te bezuinigen op de publieke gezondheid en infectieziektebestrijding vanaf 2025. Dit vraagt om het maken van bewuste keuzes met betrekking tot de inzet van de VIP-gelden.

    Evaluatie als beslisinstrument

    De GGD heeft daarom TwynstraGudde gevraagd om het VIP-programma te evalueren. Hierdoor kan zij - mede op basis van deze evaluatie - keuzes maken met betrekking tot de (structurele) formatie van het IZB-team. Als vertrekpunt van de evaluatie zijn (1) de doelstellingen van het programma VIP gebruikt en (2) de vertaling daarvan door de GGD. In de evaluatie is inzichtelijk gemaakt in hoeverre de nieuwe functies in het IZB-team bijdragen aan de VIP-doelstellingen.

    ’De door TwynstraGudde uitgevoerde evaluatie heeft geholpen om keuzes te maken over hoe ons IZB-team toekomstbestendig ingericht kan worden.’
    Teamleider Algemene Gezondheidszorg GGD

    Lerend evalueren met een blik op de toekomst

    De evaluatie is uitgevoerd aan de hand van een evaluatiemethodiek van TwynstraGudde: het Lemniscaat van het Leren. Hierbij staat het lerend evalueren centraal. In deze aanpak is een evaluatie geen ‘afrekening’ maar juist een instrument om te leren en het heden beter in te richten. Met het Lemniscaat structureer je het gehele evaluatieproces. Hierdoor koppel je het verleden aan de toekomst en het papier aan de praktijk.

    In deze evaluatie is gebruikgemaakt van een documentstudie om alle doelstellingen in beeld te brengen (stap 2). Vervolgens zijn deze getoetst door middel van verschillende focusgroepen, waarbij in elke focusroep een andere functie en andere doelstellingen centraal stonden (stap 3). De resultaten zijn gestructureerd weergegeven per doelstelling en per functie. Zodat verdere besluitvorming zo objectief mogelijk plaatsvond (stap 4 en 5).

    lemniscaat van het leren

    De evaluatie heeft inzicht geboden in het effect van de nieuwe functies in het IZB-team. In de evaluatie is aangegeven in welke mate een beoogde doelstelling voor een functie in de praktijk is behaald en door welke factoren doelstellingen (nog) niet zijn behaald. De evaluatie geeft handvatten om een beslissing te nemen over de (structurele) invulling van het IZB-team naar aanleiding van het programma VIP. De evaluatie was gericht op het vormgeven van het heden en de toekomst. Waarbij het gaat over toegevoegde waarde van functies in algemene zin en niet over individuele prestaties.

    Lees ook:

    Stel je vraag aan

    Alle mensen

    Stel je vraag aan

    Alle mensen