TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Organisatieadviseur Laadinfrastructuur

    Laadinfrastructuur. Waar mobiliteit, logistiek, bouw en energie samenkomen. Het is dé randvoorwaarde om de transitie te maken naar emissieloos vervoer en bouwen. Met als doel om de uitstoot te beperken en om de klimaatdoelen te halen, en zo de wereld voor de volgende generatie goed achter te laten....

    Solliciteer nu
    Zorg

    (Ervaren) Adviseur en Projectmanager Zorghuisvesting

    Wil je werken binnen een dynamisch team waarbij je zowel contact hebt met de publieke als de private sector? Wil je meebouwen aan de verdere uitbreiding van een snelgroeiend team met oog voor een goede werk-privé balans? En heb je affiniteit met bouwrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht of...

    Solliciteer nu

    Gemeente Hoorn Hoe participatie leefwerelden samenbrengt

    De essentie van het preventief jeugdbeleid is dat ieder kind en jongere gezond, gelukkig en veilig kan opgroeien, met volop kansen om zichzelf te ontwikkelen en bij te dragen aan de maatschappij. Om dit beleid optimaal af te stemmen op de behoeften en omstandigheden van de jeugd, heeft de gemeente Hoorn ervoor gekozen om jeugd en hun opvoeders actief te betrekken bij het vormen van beleid. Wie kan immers beter vertellen wat er nodig is om gezond en gelukkig op te groeien dan de jeugd en opvoeders zelf? TwynstraGudde ondersteunde de gemeente in de verdere uitwerking en uitvoering van de participatieaanpak.

    Preventie binnen het jeugddomein richt zich op het vroegtijdig signaleren en voorkomen van problemen bij kinderen en jongeren, om uiteindelijk zwaardere hulp en zorg te voorkomen. Het gaat hierbij om het versterken van de eigen mogelijkheden van zowel de jeugd als hun opvoeders. De gemeente coördineert, organiseert en financiert preventie binnen het jeugddomein. Zij stelt het preventief jeugdbeleid op en voert het uit, wat bijdraagt aan een kansrijke en veilige groei van kinderen en jongeren.

    Participatie binnen het jeugddomein

    Door kinderen, jongeren en opvoeders actief te betrekken bij het vormen van beleid, sluit het beter aan op wat zij daadwerkelijk nodig hebben om gelukkig en gezond op te groeien. Bovendien verbindt participatie de leefwerelden van beleidsmakers met die van de jeugd en hun opvoeders.

    Begeleiden participatieproces Gemeente Hoorn

    Kinderen, jongeren en opvoeders denken mee.

    De gemeente Hoorn wilde een preventief jeugdbeleid opstellen dat zoveel als mogelijk een resultaat was van de Hoornse jeugd en opvoeders zélf. Daarom heeft de gemeente zelf een participatieaanpak opgesteld die de mogelijkheid gaf voor jeugdigen en opvoeders om hun mening te delen over opgroeien en opvoeden ten behoeve van het beleid. Deze aanpak werd gesteund én uitgevoerd door raadsleden, collegeleden en gemeenteambtenaren. Een mooie aanpak van de gemeente Hoorn, waar wij als TwynstraGudde meer dan enthousiast over waren om het – samen met de gemeente – werkend te krijgen.

    TwynstraGudde is gevraagd verdere uitwerking te geven aan de aanpak: van de voorbereiding en uitvoering van de participatieaanpak tot en met het analyseren van de input en opstellen van een rapport van resultaten.

    In gesprek met jeugd en opvoeders

    De aanpak bestond uit het voeren van gesprekken met jeugd en opvoeders aan de hand van een vragenlijst. De vragenlijst is opgesteld aan de hand van een inhoudelijk kader dat vooraf was meegegeven: de Kansencirkel. De Kansencirkel bestaat uit acht aspecten die jeugdigen nodig hebben om goed te kunnen opgroeien, zoals erbij horen en verantwoordelijk zijn.

    'TwynstraGudde heeft ons veel werk uit handen genomen. Mede dankzij de enthousiaste inbreng en inzet van Melodi Dekker is het participatieproces rond het preventief jeugdbeleid in de gemeente succesvol verlopen.'
    Martine Helmstrijd – Gemeente Hoorn

    Om bij zoveel mogelijk Hoornse jeugdigen en hun opvoeders op laagdrempelige wijze input op te halen voor het beleid, is vind plaatsgericht gewerkt. Dit betekent dat de jeugd en opvoeders actief werden opgezocht op plekken waar zij vaak (samen)komen. We organiseerden deze gesprekken op basisscholen en middelbare scholen. Ook organiseerden we twee onderzoeksdagen waarin raads- en collegeleden en gemeenteambtenaren verschillende vindplaatsen bezochten, zoals kinder- en jongerencentra, Cruyff Courts, de bioscoop en de scouting, en stonden we langs de lijn bij hockey- en voetbalvelden. Bij het onderzoek stond het gesprek en het delen van verhalen voorop: het invullen van de vragenlijst mag achteraf. 

    De belangrijkste trends en uitkomsten uit de gespreksronde zijn getoetst in een digitale consultatieronde. Hiertoe is een vragenlijst opgesteld welke is verspreid via diverse online kanalen. We hebben de input vervolgens geanalyseerd en gebundeld tot een rapport.

    Samenwerken bij de ontwikkeling en uitvoering

    Bij de ontwikkeling en uitvoering van het participatietraject waren diverse partijen betrokken, zoals kinder- en jongerenwerkers, sportverenigingen, scholen, raads- en collegeleden en gemeenteambtenaren. Het belangrijkste uitgangspunt was laagdrempeligheid. Daarom sloten de enquêteurs aan bij reeds geplande activiteiten van kinder- en jongerenwerk, zoals de Jongereninloop en Bakken. De aanpak werd regelmatig getoetst en aangescherpt in de Werkgroep Bestuursakkoord, waarin een aantal raadsleden deelnemen. Zo werd de aanpak een gezamenlijke inspanning van vele partijen. Dit maakte de aanpak effectief en werkbaar in de praktijk.

    De gesprekken boden jeugdigen en opvoeders de ruimte om hun verhaal te vertellen over de kansen en mogelijkheden die zij wel en nog niet krijgen om gezond en gelukkig op te groeien en op te voeden. Tegelijkertijd bood het de gemeente de kans om te luisteren naar wat écht nodig is, want uiteindelijk zijn het persoonlijke verhalen die beklijven en beleid menselijk maken. Naast het verzamelen van waardevolle input voor het preventief jeugdbeleid, ontvingen we positieve reacties van zowel jeugd, opvoeders, ketenpartners als enquêteurs over de manier waarop verbinding werd gemaakt tussen gemeente, jeugd en opvoeders.

    Magazine over domeinoverstijgend samenwerken aan zorg en welzijn

    Magazine Zorg zonder GrenzenIn het magazine over domeinoverstijgend samenwerken aan zorg en welzijn schrijven wij over samenwerken tussen de zorg, sociaal, verzekeraars en gemeentelijk domein. In dit magazine Zorg zonder Grenzen vind je deze en andere opdrachtervaringen terug, interviews met diverse partijen die al op deze manier samenwerken of dat willen gaan doen en blogs aangevuld met onze eigen inzichten en ervaringen. Download jouw eigen exemplaar. 

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen