TwynstraGudde_60jaa_wit
Werken bij

    Waar wij aan werken

    Met onze adviseurs, managers en opleiders dragen we bij aan duurzame, maatschappelijke veranderingen. Denk aan de energietransitie en de klimaatdoelen, de toekomst van de landbouw, goed onderwijs, passende zorg, oplossingen voor de krapte op de woningmarkt en hoe we het best van A naar B reizen. De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht ligt in daadkracht. We laten transities werken.

    Wie we zijn

    Onze adviseurs en managers hebben uiteenlopende expertises en voelen zich verantwoordelijk voor de uitvoering. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze werkwijze.

    ‘De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar.’

    Jasper Oudshoorn, Adviseur Zorg

    Recente vacatures

    Slimme en duurzame mobiliteit

    Inhousedag Stad van de Toekomst

    Ben jij student, starter of professional met minder dan 2 jaar werkervaring en wil je ervaren hoe het is om als adviseur bij TwynstraGudde te werken? Kom dan naar onze Inhousedag 'Stad van de toekomst'. En ervaar zelf hoe jij kunt werken aan verschillende opdrachten zoals 1) het sneller...

    Solliciteer nu
    Zorg

    Medior interim manager Openbaar Bestuur

    Wij geloven dat de huidige uitdagingen in de publieke sector om nieuw leiderschap vragen. Hiervoor is een nieuwe generatie managers nodig. Managers die opgaven behapbaar kunnen maken, die mensen kunnen inspireren en motiveren en die....

    Solliciteer nu

    Kennisinstelling Aeres Dashboard is springplank voor verduurzaming

     
    Kennisinstelling Aeres is een landelijke vmbo-, mbo- en hbo-scholengroep gericht op agrarische opleidingen. Aeres heeft een uitgesproken strategische visie op het gebied van duurzaamheid. Het facilitair bedrijf van Aeres wil daar met een eigen duurzaamheidsbeleid voor 2023-2030 aan bijdragen. De ambitie is een CO₂-neutrale bedrijfsvoering in 2050. TwynstraGudde hielp bij het inzichtelijk krijgen van data en het opstellen van een nulmeting. 

    Fotografie: Bluemonque Creatives.

    Aeres heeft vele locaties, verdeeld over Nederland. Behalve schoolgebouwen vallen daar ook een Innovation Centre, boerderijen en een hippisch centrum onder. In de nulmeting en het dashboard (zie hierna) zijn 23 locaties meegenomen, in totaal  zo’n 170.000 m² aan vastgoed. De scholengroep ziet het als haar taak om studenten, maar ook medewerkers duurzame kennis en vaardigheden mee te geven. Het facilitair bedrijf wil daarom een voorbeeld stellen. Het duurzaamheidsbeleid is niet alleen gericht op het vastgoed en de eigen dienstverlening, maar ook op de mobiliteit van medewerkers en de dienstverlening van partners.

    Nulmeting CO₂ footprint van de bedrijfsvoering  

    Een van de eerste doelstellingen is om een CO₂ footprint te laten maken van de bedrijfsvoering (nulmeting), om vanuit daar een plan te maken richting CO₂-neutrale bedrijfsvoering. Om tot zo’n nulmeting te komen zijn data, tijd en capaciteit nodig. Maar daar ontbreekt het soms aan. Er was geen overzicht van data en geen beeld van de datakwaliteit.  

    Inzicht en overzicht door CO₂ footprint dashboard 

    We gingen in gesprek met betrokkenen van de verschillende afdelingen om een beeld te krijgen van energieverbruik en afval, maar ook over mobiliteit, schoonmaak, inkoop en bijvoorbeeld de impact van dieren (de opleidingen hebben ook eigen vee) en tractoren. Dit resulteerde in een allesomvattend CO₂ footprint dashboard, ontwikkeld met PowerBi, dat een overzicht geeft van alle verzamelde data. Hieruit kun je aflezen welke processen de meeste impact hebben. Inzicht en overzicht zijn vertrekpunten voor het maken van een plan voor verduurzaming. Het biedt richting en zekerheid om de juiste afwegingen te maken, de voortgang te bewaken en te kunnen bijsturen. Het helpt gerichte keuzes te maken en die te verantwoorden richting het management.

    Voorsorteren op CSRD-wetgeving 

    Bovendien is een deel van deze informatie noodzakelijk om te voldoen aan de aankomende CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive, die steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat). Dit is complex en vraagt om specifieke expertise en aandacht. Ook hiervoor zijn kwalitatief goede data essentieel. Scholen zijn nu nog niet verplicht deze data op te leveren. Met het dashboard en het ophalen van data sorteert Aeres voor op deze toekomstige CSRD-verplichting. 

    How-to instructie voor duurzaamheidsdashboard 

    Naast een dashboard leverden wij de opdrachtgever ook een how-to instructie, plus enkele sessies, waarmee de organisatie in de toekomst zelf deze metingen kan doen en het dashboard actueel kan houden. 

    Vertrouwen, richting en inspiratie 

    Het facilitair bedrijf draagt in de breedste zin bij aan de duurzaamheidsambitie van Aeres. Dit versterkt haar positie als vooruitstrevende en verantwoordelijke onderwijsinstelling. Het resultaat is bovendien niet alleen een technisch hulpmiddel, maar ook een krachtig instrument dat vertrouwen, richting en inspiratie biedt in de transitie naar duurzame bedrijfsvoering.

    • Voor de medewerkers van het facilitair bedrijf betekent dit dashboard een ontlasting van hun werkdruk en meer vertrouwen in het maken van de juiste, onderbouwde keuzes.
    • Voor de organisatie creëert het dashboard duidelijkheid: Aeres kan haar duurzaamheidsambities effectief realiseren, terwijl ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid vervult.
    • Voor studenten, medewerkers en externe stakeholders laat Aeres zien dat het zich inzet voor een duurzame toekomst, wat bijdraagt aan trots en betrokkenheid binnen én buiten de organisatie.

    Waarom TwynstraGudde? 

    Bij TwynstraGudde draaien veel projecten om uitdagingen rond duurzaamheid. Wij hebben veel kennis op dit gebied. Combineer dit met onze kennis van facilitair, vastgoed en huisvesting en dit is een perfecte combinatie voor deze opdracht. Daarnaast hebben we veel ervaring opgebouwd met PowerBi. We maakten soortgelijke dashboards ook voor de ANWB, Schiphol en verschillende gemeenten. We passen het dashboard volledig aan het type organisatie en de behoeften. Daardoor voegt het dashboard keer op keer zijn waarde toe. Tot slot volgen we standaarden voor dataverzameling, die voldoen aan de CSRD-wetgeving.  

    Neem contact op met

    Alle mensen

    Neem contact op met

    Alle mensen